Rekonstrukcija tunela Crnaja počinje ovog mjeseca, zadržavanja do 30 minuta

05.02.2021. 15:46 / Izvor: Akta.ba
Rekonstrukcija tunela Crnaja počinje ovog mjeseca, zadržavanja do 30 minuta

Sačinjena je dinamika radova koji će početi u februaru, s posebnim režimom u toku ljetnih mjeseci.

Nakon što je nizom studija utvrđeno da ne postoji adekvatna alternativna ruta za preusmjeravanje saobraćaja u toku rekontrukcije tunela Crnaja, sačinjena je dinamika radova koji će početi u februaru, s posebnim režimom u toku ljetnih mjeseci.

Prema izvršenim mjerenjima i procjenama, u toku cijelog perioda trajanja rekonstrukcije, zastoji u saobraćaju ne bi trebali biti duži od pola sata, zaključeno je na današnjem sastanku direktora i predstavnika JP Ceste FBiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na sastanku je bilo govora o projektima izgradnje, rekonstrukcije i sanacije magistralnih cesta u FBiH, s posebnim fokusom na tekuće projekte koji su u posljednje vrijeme zaokupili pažnju javnosti u FBiH.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena tunelu Crnaja, kao projektu od naročitog općeg, javnog, privrednog, društvenog, teritorijalnog, ali i sigurnosnog interesa u FBiH.

S obzirom da je tunel označen kao crna tačka i jedna od dionica visokog rizika, njegova rekonstrukcija se nameće kao prioritet, te su JP Ceste FBiH poduzele sve neophodne mjere za izvođenje projekta rekonstrukcije koji ne bi trebao u velikoj mjeri remetiti normalno odvijanje saobraćaja.

Imajući u vidu neophodnost održavanja stabilnosti i sigurnosti tunela, koji su apsolutni prioritet projekta, JP Ceste FBiH će uspostaviti specijalni režim svakodnevne kontrole radova, te će biti spremni intervenisati ukoliko dođe do eventualnih kašnjenja ili poremećaja u izvođenju radova.

"Ukoliko se izvođači radova – HP Investing i Euro-asfalt u procesu rekonstrukcije ne budu susreli s nepredviđenim okolnostima, te budu pratili dinamiku radova, planirani rok za okončanje obnove tunela Crnaja je juni 2022. godine", saopćeno je.

Kako bi se smanjila mogućnost eventualnog kašnjenja u isporuci roba, iz JP Ceste FBiH su uputili privrednike na mogućnost prometovanja tereta i roba željezničkim saobraćajem.

Zaključeno je da će JP Ceste FBiH svakodnevno pratiti, a Federalna uprava za inspekcijske poslove kontinuirano vršiti inspekcijski nadzor nad izvođenjem radova rekonstrukcije, a sve u cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja i održavanja odobrenog režima saobraćaja, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti