Privredni subjekti Jordana žele investirati u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privredni subjekti Jordana žele investirati u BiH

Rukovodstvo komore je iskazalo interes za ulaganja u sektore poljoprivrede, turizma i zdravstva u BiH.

06.02.2021. 09:45 / Izvor: Akta.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko razgovarao je 4. februara 2021. godine s rukovodstvom Industrijske komore Jordana na čelu s predsjedavajućim Fathijem Aljaghbeerom. Sastanak je upriličen na inicijativu Ambasade BiH u Ammanu s ciljem informiranja Industrijske komore o potencijalima i proizvodnji u BiH.  

Ambasador Zeko prezentirao je prisutnima sektore privrede koji egzistiraju u BiH, kao i  pojedine podsektore, kao na primjer u sektoru turizma: zimski, ljetni, zdravstveni, vjerski, kulturni i ekološki turizam.

Na sastanku su razmijenjene informacije o mogućnostima ulaganja privrednih subjekata Jordana u BiH. Veoma pohvalno se govorilo o ubrzavanju procesa izdavanja viza za građane Jordana kao i činjenici da do sada nije zabilježena niti jedna zlouporaba vize od strane državljana Jordana. 

Obostrano je zaključeno da nedostatak izravne avionske linije između Ammana i BiH predstavlja otežavajuću okolnost za uspostavu još boljih veza između privrede BiH i privrede Hašemitske Kraljevine Jordan. 

Rukovodstvo komore je iskazalo interes za ulaganja u sektore poljoprivrede, turizma i zdravstva u BiH. S obzirom na činjenicu da je Jordan na prostorima Bliskog istoka otišao najdalje u polju zdravstvene njege, prisutni su se interesirali za oblast proizvodnje lijekova i medicinske opreme.   

Predstavnici Industrijske komore Jordana iskazali su želju da u što skorije vrijeme posjete BiH kako bi se sastali s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i entitetskih privrednih komora. Predsjedavajući Industrijske komore se zahvalio ambasadoru Zeki na inicijativi za održavanje sastanka kao i inicijativi da se u što skorije vrijeme uspostavi neposredna saradnja s privrednim i trgovinskim komorama BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti