Jiu-Jitsu u bh. ambasadi: Diplomate se potukle i čupale za grkljan

30.03.2023. 10:42 / Izvor: Akta.ba
diplomate

Dvojica visokorangiranih diplomata fizički su se sukobila u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu, glavnom gradu Jordana, obavijestio je ambasador Mato Zeko Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Dvojica visokorangiranih diplomata fizički su se sukobila u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu, glavnom gradu Jordana, obavijestio je ambasador Mato Zeko Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Dok jedan tvrdi da je kolega pokušao da ga ubije, drugi kaže da se od uvreda na svoj račun branio upotrebom zahvata Jiu-Jitse, koji je, naglašava, bio krajnje kontrolisan.

Ambasador Bosne i Hercegovine (BiH) u Jordanu Mato Zeko 16. marta ove godine obavijestio je Kabinet ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da je pet dana ranije u njegovoj kancelariji u Ambasadi BiH u Amanu došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna visokorangiranih diplomata - ministra savjetnika Satka Bitange i savjetnika Nenada Škipine, prenosi portal Inforadar.

Sukob je izbio kada je Bitanga saznao da ambasador Škipinu hitno šalje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme čiji kvar nije mogao biti uklonjen u Amanu, tvrdi Zeko.

"Ministar savjetnik Satko Bitanga je nakon toga otpočeo sa verbalnim uvredama, pri tom izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svesno izazivajući veći incident iz samo njemu znanih razloga", napisao je Zeko.

Kako su verbalne uvrede savjetnika Bitange nastavljene, Škipina je reagovao i uhvatio Bitangu za grkljan, opisao je Zeko.

Ističe da ih je on razdvojio i spriječio teže poskjedice, a naglasio je da incident "treba sakriti od javnosti“.

Pokušaj ubistva ili kontrolisan zahvat Jiu-Jitsu​

Istog dana kada i ambasador Zeko, informaciju o incidentu sjedištu Ministarstva spoljnih poslova BiH dostavio je i savjetnik Nenad Škipina.

"U toku sastanka u kancelariju je oko 11 časova ušao Satko Bitanga, ministar savjetnik, i glasno pitao zašto se smijemo. Rekao je da on treba da ide u Sarajevo s obzirom na njegov rang. Ambasador je odgovorio da je on tako odlučio i da se radi o konzularnim stvarima", napisao je Škipina.

Tvrdi da je Bitanga nakon toga počeo da ga vrijeđa, te da mu je govorio da je kriminalac.

"Nakon takvih izjava, drskog ponašanja i iznesenih laži, ustao sam i uhvatio ga za vrat uz riječi da je dosta takvog ponašanja. Povreda mog dostojanstva od strane imenovanog je ponavljana u više navrata, a da nisam izazvao takvo ponašanje i bez ikakvog reagovanja, te sam bio prinuđen da ga opomenem upotrebom zahvata džijudžice, koji je bio krajnje kontrolisan jer sam majstor ove borilačke vještine. Da sam želio da ga udavim ili povrijedim, učinio bih to na potpuno drugi način", objasnio je slikovito Škipina.

Dan ranije raspisao se i Bitanga. Upoznao je ministra Konakovića o hronologiji događaja, ali uz nešto drugačije tumačenje - po njegovom mišljenju bio je to "pokušaj ubistva".

"Ovo nije prvi put da me namjerno, nediplomatski, nekolegijalno i svjesno zaobilaze u nekim stvarima u Ambasadi, posebno u poslovima oko izdavanja viza, čak i u vrijeme kada sam bio privremeni otpravnik poslova", napisao je Bitanga. Istakao je da su ambasador i savjetnik Škipina nezakonito izdali 1.600 viza za državljane Iraka.

Bitanga od ministra Konakovića traži sankcioniranje Škipine, ističući da ovo nema veze sa nacionalnom, vjerskom ili stranačkom pripadnošću, već je isključivo stvar „neodgoja i nekulture,amaterizma, primitivizma“.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznato je o incidentu u Ambasadi BiH u Jordanu, gdje je, prema navodima medija, došlo do fizičkog obračuna između dvojice službenika ambasade, kazala je Feni Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

"Glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će potom postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve", navela je Bubalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti