Kako je uspostava registra računa fizičkih lica riješena u drugim zemljama

10.02.2021. 11:01 / Izvor: Akta.ba
Kako je uspostava registra računa fizičkih lica riješena u drugim zemljama

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, kaže da je jedinstveni registar bankovnih računa fizičkih lica važan iz dva razloga.

Još uvijek nije poznato kada će uspostava registra na nivou Bosne i Hercegovine zaživjeti, i niko sa sigurnošću ne može to potvrditi.

Njegovo uspostavljanje na državnom nivou bio je jedan od razloga za prekid pregovora o novom aranžmanu MMF-a i vlasti BiH vrijedan 750 miliona eura, jer se tome protive predstavnici Republike Srpske.

Govoreći o značaju uspostavljanja ovog registra na državnom nivou, Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, kaže da je jedinstveni registar bankovnih računa fizičkih lica važan iz dva razloga.

"Prvi, registar je od ključnog značaja za borbu protiv pranja novca. Evropska unija takođe traži da sve zemlje članice uspostave ovakve registre za cijelu zemlju baš u svhu borbe protiv pranja novca. Drugi razlog, registar omogućava bankama i drugim kreditorima da naplate svoja potraživanja direktno sa bankovinih računa dužnika. Na taj način, jedinstveni registar računa fizičkih lica bi povećao sposobnost banaka da naplaćuju dugove, a samim tim ohrabrio banke da više kreditiraju", kazao je Jewell za Akta.ba. 

Kako je kazao, MMF je tokom pregovora s ostalim zemljama tražio ovu reformu i u drugim zemljama, uključujući i Portugal i Ukrajinu.

Na pitanje kakva je praksa u zemlja regije, Jewell kaže da su Hrvatska, Srbija i Kosovo uspostavile centralizovane registre bankovnih računa, dok Sjeverna Makedonija, Albanija i Crna Gora još uvijek nemaju centralizovane registre bankovnih računa.

"Ipak, kao odgovor na zahtjeve Evropske unije obavezale su se na provođenje ove reforme", ističe on.

Iz Centralne banke BiH napominju da je nadogradnja Jedinstvenog registra računa na nivou Bosne i Hercegovine od izuzetnog značaja kako bi se smanjila mogućnost nezakonitih transakcija.

"Ekonomski prostor Bosne i Hercegovine je jedinstven, i banke, fizička i pravna lica posluju i obavljaju finansijske transakcije na području cijele Bosne i Hercegovine, bez ikakvih ograničenja. Ovim se ne ograničava mogućnost i pravo vođenja entitetskih registara, niti se na ovaj način vrši bilo kakav prenos nadležnosti", ističu iz CBBiH.

Kažu da se ovo pitanje u prethodnom periodu nastojalo ispolitizirati, te kroz takav vid pritisaka na nezavisnost CBBiH u njenom poslovanju, osujetiti i umanjiti značaj i ulogu ove institucije u obavlјanju njenih zakonskih cilјeva i ovlaštenja.

"Pravni osnov za održavanje registra računa pravnih i fizičkih lica je apsolutno neupitan i CBBiH već duži niz godina ima uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata i Centralni registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica. Nadogradnjom registra koji bi uključivao i račune fizičkih lica, zaokružio bi se ovaj proces i time značajno olakšao rad svim učesnicima u finansijskom sektoru, a naročito bankama, te posredno i građanima u Bosni i Hercegovini".

Ne vidimo na koji način nadogradnja Jedinstvenog registra ide na štetu bilo kome u Bosni i Hercegovini, poručili su. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti