Zenica ostaje bez grijanja, rudari u štrajku

10.02.2021. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Zenica ostaje bez grijanja, rudari u štrajku

Glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje oko 5 miliona KM poreza.

Iz kompanije ArcelorMittal stiglo je obavještenje građanima Zenice da su primorani značajno smanjiti isporuku toplotne energije s velikom izvijesnošću potpunog prekida.

Razlog tome je nedostatak energetskog uglja na ArcelorMittalovom skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od jučer, 9. februara 2021.

"Nadamo se da će Rudnik i Elektroprivreda čim prije riješiti svoje probleme, kako bismo mogli nastaviti sa nesmetanom proizvodnjom toplotne energije", kazali su iz ArcelorMittala.

Zenički rudari su jučer u prvoj smjeni odbili sići u jamu i obavljati redovne zadatke, a kao razlog su naveli blokadu računa i neisplaćen topli obrok.

Podsjetimo, računi rudnika u Zenici i Brezi u januru su bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje oko 5 miliona KM poreza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti