Novi javni poziv za poticaje i pomoć privrednicima u USK u aprilu

11.02.2021. 10:58 / Izvor: Fena
Novi javni poziv za poticaje i pomoć privrednicima u USK u aprilu

Financijska sredstva za poticaje i pomoć privrednicima i obrtnicima u USK bit će operativna usvajanjem ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, pa bi novi javni poziv trebao biti raspisan vjerovatno već u aprilu.

Financijska sredstva za poticaje i pomoć privrednicima i obrtnicima u Unsko-sanskom kantonu (USK) bit će operativna usvajanjem ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, pa bi novi javni poziv trebao biti raspisan vjerovatno već u aprilu.

"Vlada Unsko-sanskog kantona ovaj put planira provedbu nekoliko mjera, koje će se odnositi na subvenciju kamata, zatim subvencioniranje nabavke opreme, odnosno ulaganja u kupovinu potrebnih mašina i za izgradnju poslovnih prostora", izjavio je ministar privrede USK-a Nijaz Kadirić.

Pojašnjeno je i kako je prethodni javni poziv kojeg je raspisala kantonalna vlada poništen zbog tražene obimne dokumentacije.

"Nažalost, u prethodnom pozivu smo tražili obimnu ovjerenu dokumentaciju, što je uslovilo da skoro 80 posto predanih zahtjeva nema valjanu dokumentaciju. Zato ćemo ovaj put ići u smjeru da stručna služba potražuje neki minimum zahtjeva, kako bi poticaje dobio što veći broj naših privrednika", ustvrdio je Kadirić.

Izražena je i namjera za formiranjem kreditnog garantnog fonda, međutim to je odmah svrstano u malo dugoročnije planove, s obzirom da su za to neophodna dodatna financijska sredstva.

"To je naša inicijativa, jer je to jedna od onih mjera koja će potaći razvoj privrede u Unsko-sanskom kantonu. Na taj način bi se pokušala spasiti mnoga radna mjesta, te zaštiti proizvodni programi, naročito oni izvozni, kada su u pitanju naše firme", rekao je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Privredna i Obrtnička komora USK će od sada inače biti uključene u sve aktivnosti resornog kantonalnog ministarstva, kako bi se što efikasnije utvrdile neophodne mjere pomoći privrednicima zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti