Iz Vlade FBiH tvrde: Radnici u Federaciji nisu najsiromašniji u Evropi

16.02.2021. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Iz Vlade FBiH tvrde: Radnici u Federaciji nisu najsiromašniji u Evropi

S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostat-a", iz Vlade FBiH oglasili su se saopćenjem.

S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostat-a" o visini najniže plaće od strane određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov „kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi“, radi tačnog i istinitog informiranja javnosti iz Vlade Federacije BiH uputili su saopćenje. 

Podsjećaju da "Eurostat“ radi istraživanje za države, te da "statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status"", navodi se u saopćenju Vlade. 

"Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i  Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak "kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi“", navodi se u saopćenju.

Napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime dolazimo do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj. 

"Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM", poručuju iz Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti