Zukić pozvao delegate Doma naroda da podrže zakon o poduzetničkoj infrastrukturi

16.02.2021. 09:34 / Izvor: Fena
Zukić pozvao delegate Doma naroda da podrže zakon o poduzetničkoj infrastrukturi

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić pozvao je delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da podrže Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH koji je na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić pozvao je delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da podrže Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH koji je na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak.

Podsjetio je da je Predstavnički dom već usvojio pomenuti nacrt, te da se njime uređuje jedna dosad neuređena oblast.

"Time se stvara institucionalni okvir za sistemski pristup planiranju, projektovanju, uspostavi i upravljanju poslovnom infrastrukturom", istakao je Zukić.

Dodao je da se pod poslovnom infrastrukturom podrazumijevaju prvenstveno poslovne zone, ali i razvojne agencije, poduzetnički centri, poslovni inkubatori i akceleratori, centri kompetencije, naučno-tehnološki parkovi, i slično.

Zukić je naveo da bi predloženim zakonom to sve bilo evidentirano u registru subjekata poslovne infrastrukture i definisane politike poticaja koji su također predviđeni zakonom.

"Ovaj zakon predviđa sinergiju privatne inicijative i vlasti na različitim nivoima za poboljšanje poslovnog ambijenta radi jačanja konkurentnosti preduzeća i privlačenja domaćih i stranih investitora", rekao je Zukić.

Naglasio je da bi time mogle biti stvorene i pretpostavke za ravnomjerniji razvoj FBiH, kao i smanjene administrativne barijere.

"Već su pripremljeni i nacrti podzakonskih akata kako bi postojale pretpostavke za brzu implementaciju zakona po njegovom usvajanju", kazao je Zukić.

Dodao je da je Nacrt zakona sačinjen u saradnji s akademskom zajednicom i predstavnicima EU i UNDP-a, te drugih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti