Zakon o proračunu Brčko distrikta BiH više ne prepoznaje pojam "dotacija"

17.02.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Zakon o proračunu Brčko distrikta BiH više ne prepoznaje pojam 'dotacija'

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović održao je danas u Omladinskom centru sastanak s organizacijama civilnog društva.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović održao je jučer u Omladinskom centru sastanak s organizacijama civilnog društva, kako bi ih upoznao s odredbama Zakona o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH, Zakonom o proračunu Brčko distrikta BiH i drugim podzakonskim aktima koji su u pripremi.

"Novi zakoni značajno mijenjaju dosadašnju praksu kada su u pitanju dotacije, financiranja i sufinanciranja različitih projekata u civilnom sektoru. Zakon o proračunu više ne prepoznaje pojam „dotacija“ i nema više nikakvih izravnih sredstava kada je u pitanju ova oblast osim putem javnog poziva", rekao je Hamzabegović.

Hamzabegović je istakao da će novi podzakonski akti preciznije regulirati ovu oblast i učiniti transparentnijim utrošak dodijeljenih sredstava.

"Udruge će nastaviti sa svojim aktivnostima s tim da će se taj prostor koji pripada civilnom društvu morati popuniti na pravi način. Do sada to nije bio slučaj", rekao je Hamzabegović.

On je istaknuao da će danas svi biti upoznati s odredbama novih propisa.

"Uz novi pravilnik koji smo pripremili, ponudit ćemo kao prateće dokumente i dvanaest aneksa tako da će NVO i mjesne zajednice dobiti kvalitetne smjernice i ti dokumenti će ih voditi kroz pisanje projektnih prijedloga", istakao je Hamzabegović.

Hamzabegović je dodao da će ubuduće rezultati rada civilnog sektora morati biti vidljivi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti