Košarac: Predložit ćemo uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac: Predložit ćemo uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu s procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija.

22.02.2021. 13:18 Izvor: / Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputit će Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Ta odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Vijeća ministara BiH traži uvođenje takvih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

"U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apeliram na kolege iz Vijeća ministara BiH da podržimo ovu odluku", poručio je ministar.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu s procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se takva odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Košarac rekao je da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH, ali domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera", naglasio je ministar Košarac.

Napominje da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti