Bh. kompanije i institucije prijavite se za "Izvrsnost u različitosti"!

23.02.2021. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Bh. kompanije i institucije prijavite se za 'Izvrsnost u različitosti'!

Trebamo težiti jednakosti svih naših građana_ki, a naše različitosti pretvoriti u snagu

Sarajevski otvoreni centar (SOC),Otaharin, Fondacija 787, My Right, organizacije koje promoviraju i svakodnevno rade na poboljšanju ljudskih prava, pozivaju bosanskohercegovačke kompanije i institucije da se prijave za process certificiranja, 'Excelling in Diversity' ili 'Izvrsnost u različitosti'.  

Time će se potvrditi opredijeljenost za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika_ca i kandidata_kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

"Od iznimne je važnosti da se prilikom zapošljavanja, ali i zadržavanja na poslu, zaustavi diskriminiranje određenih skupina društva. Trebamo težiti jednakosti svih građana_ki, a naše različitosti pretvoriti u snagu. Stoga su, za jačanje svijesti, ali i korak naprijed ka vrijednostima koje EU porodica zemalja njeguje, od krucijalne važnosti domaće kompanije i institucije koje pružaju jednake uslove za rad i zapošljavanje marginaliziranim skupinama  društva, baš kao i onima koji to nisu", naglasila je Aida Malkić, rukovoditeljica programa SOC-a.

Rezultati istraživanja Market Makers-a i SOC-a, o zapošljavanju i raznolikosti u radnim sredinama, zakonskim regulativama te najboljim primjerima inkluzije, potvrdili su nedovoljnu efikasnost zakona u ovoj oblasti zbog njegove loše implementacije, visoke stope nezaposlenosti, etničke i socijalne podjele i slično. Većina bh. kompanija i institucija nije dovoljno posvećena ovoj problematici, a preporuke su da bi se osobe zadužene za ljudske resurse trebale dodatno educirati, upoznati s temom, a samim tim i inicirati promjene u kompaniji ili instituciji. Pandemija COVID-19 dodatno je zakomplicirala situaciju s prilikama za zapošljavanje osoba iz marginaliziranih grupa, zbog činjenica da se ne otvaraju nova radna mjesta, ali i da su upravo među prvim otpuštenim osobama bile one koje pripadaju ovoj grupi bh. građana_ki.

"Trebamo tražiti prilike u ovoj situaciji, a ne opravdanja. Pandemija, u poslovnom svijetu, može biti mogućnost da kompanije i institucije promijene način poslovanja te da inkluzija postane njihova svakodnevnica. To će donijeti benefite ne samo za pripadnike marginaliziranih grupa, koji bi dobijanjem posla stekli ekonomsku nezavisnost, nego i za poslodavce koji bi postali lideri na tržištu kada je u pitanju inkluzija. Prilika je to da kompanije i institucije budu prepoznate kao one koje daju jednaku šansu svima, nemaju predrasude prema drugim i drugačijima te vjeruju da svaka individua može doprinijeti boljitku i razvoju bh. društva u cjelini," zaključuje Malkić.

Tokom procesa certificiranja, bh. kompanije i institucije dobit će potrebno znanje i ekspertizu da bi se uveli u raznolikost i inkluziju te osigurali optimalne uvjete za zapošljavanje osoba koje pripadaju marginaliziranim skupinama. Kompanije koje dobiju certifikat 'Izvrsnost u različitosti', u društvenom miljeu, bit će prepoznate kao one koje razumiju značaj i doprinose ravnopravnosti i poštovanju svih kategorija društva, podižu stepen tolerancije, umjesto straha nude sigurnu radnu okolinu, smanjuju stigmatizacije i njeguju pozitivan narativ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti