Zbog deponije krečnog taloga u Lukavcu građani zabrinuti za zdravlje

24.02.2021. 10:50 / Izvor: BHRT
Zbog deponije krečnog taloga u Lukavcu građani zabrinuti za zdravlje

Fabrika sode Lukavac i Rudnik uglja Kreka postigli su dogovor da na području bivšeg površinskog kopa "Lukavačka rijeka" počne deponiranje krečnog taloga koji je nus proizvod u procesu proizvodnje Fabrike sode.

Fabrika sode Lukavac i Rudnik uglja Kreka postigli su dogovor da na području bivšeg površinskog kopa "Lukavačka rijeka" počne deponiranje krečnog taloga koji je nus proizvod u procesu proizvodnje Fabrike sode. Mještani naselja Huskići u Općini Lukavac, u čijoj blizini se gradi ova deponija, protive se tome, jer strahuju za zdravlje građana i tvrde da od mještana niko nije tražio saglasnost za izgradnju ove deponije.

Ovdje na lokaciji bivšeg površinskog kopa lukavačkog rudnika u sklopu Rudnika uglja Kreka Tuzla, već mjesec dana traju pripremni radovi na lokaciji gdje će se u budućnosti odlagati krečni talog koji nastaje u procesu proizvodnje u Fabrici sode Lukavac. Ekipi TV BiH nije dozvoljeno snimanje na ovoj lokaciji, da zabilježimo kako traju ovi pripremni radovi.

Ova lokacija je inače u sklopu MZ Huskići, koja broji negdje oko 1 000 stanovnika. Njih preko 400 nedavno je potpisalo peticiju kojom izražava svoje protivljenje da se na ovom mjestu odlaže krečni talog iz Fabrike sode Lukavac.

"Postoji niz kancerogenih materijala kao što je mangan, kao što je živa, kao što je aluminijum, a svi gradjani Lukavca znaju da jedini čisti zrak dolazi sa ove baš sjeverne strane, sa područja Srebrenika. I znači s vremenom čestice zraka te otrovne će se širiti na kompletan Lukavac", rekao je Ibrahim Sarajlić, predsjednik Vijeća MZ Huskići, Lukavac.

"Mi ćemo sa svim građanima biti i ako nemamo drugog rješenja, ima taj nekakav neposluh, izići, pokušati zagraditi ovu cestu, pa Bože moj, ako imaju veću silu.", naglašava Izet Đulić iz Mjesne zajednice Huskići, Lukavac.

"Ova lokacija o kojoj se sad govori je oko 3 km udaljena od naselja Huskići, dakle dva puta više nego što smo mi sad od ovog starog "bijelog mora". Nije predviđeno odlaganje na površinu nego u kratere koji su dobiveni rudarskim radovima i predviđeno je poduzimanje mjera hidroizolacije, kako ispod tako iznad, i predviđeno je odlaganje čvrstog materijala.To je postupak koji nema štetnih uticaja po okoliš", istakao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Resorni kantonalni ministar naglašava da za projekat odlaganja krečnog taloga iz Fabrike sode Lukavac nije trebala saglasnost niti okolinska dozvola već je to projekat od obostrane koristi za Fabriku sode i Rudnik uglja Kreka koji po zakonu mora rekultivisati napuštene rudarske bazene.

"Ono što treba da znate da će se Fabrika sode vjerovatno za dvije godine, ukoliko ne nađu alternativne lokacije za svoja odlagališta, susresti sa velikim problemom, čak sa mogućnošću prekida daljeg rada i zbog toga se već duže vremena razmatra mogućnost korištenja degradiranih površina nekadašnjih površinskih kopova", smatra Zvjezdan Karadžin, ministar zaštite okoliša u Vladi TK.

U Fabrici sode su nam kazali da neće komentirati projekat izgradnje nove deponije za krečni talog u Huskićima. Izvjesno je da je nova deponija nužnost za daljni rad Fabrike sode jer je postojeća deponija u blizini Fabrike, uz magistralni put Tuzla – Lukavac, popunjena. Podsjećamo da je prije dvije godine, pucanjem brane na ovoj deponiji, prouzrokovan težak ekološki incident.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti