BiH od aprila prelazi na "Turski tok"

28.02.2021. 10:39 / Izvor: Avaz.ba
BiH od aprila prelazi na 'Turski tok'

Potpisnik ugovora između bh. strane i Gazproma je sarajevski Energoinvest.

Do kraja marta kompanija „Energoinvest“ potpisat će novi ugovor s ruskim "Gazpromom" o promjeni rute za isporuku plina našoj državi, potvrdio je za "Avaz" ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

To znači da će BiH ubuduće ruski plin dobivati putem "Turskog toka".

"Potpisnik ugovora između bh. strane i „Gazproma“ je sarajevski „Energoinvest“. Oni su prije Nove godine dobili zahtjev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdijevanje plinom prebacuje na ”Turski tok”. Dakle, snabdijevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnje rute preko Ukrajine, Mađarske i Srbije", pojasnio je Džindić.

Razlozi su, kako je naveo, tehničke prirode, odnosno u pitanju je želja “Gazproma” da se izbjegne ruta preko Ukrajine.

"Tražili smo da se potpisivanje aneksa prolongira za tri mjeseca. U ta tri mjeseca „Energoinvest“ bi trebao s „Gazpromom“ iznaći rješenje i potpisati finalni ugovor za ovu godinu. To još nije završeno, a vjerujem da će posao biti okončan do kraja marta. Trebala bi biti povoljnija varijanta za BiH", naglasio je Džindić.

Prema njegovim riječima, ugovori o transportu plina s Mađarskom i Srbijom produženi su do 2023. godine.

" Dobili smo obećanje od Srbije da to neće biti problem jer se radi o istim količinama plina. Što se tiče transportnih troškova preko Mađarske, tu će se iznaći rješenje, a ima nekoliko opcija. Ne bih ulazio u detalje, da nam se ne bi pogoršala pregovaračka pozicija. Tvrdnja da gubimo kontrolu nad snabdijevanjem plinom ne stoji jer mi ni danas ništa ne kontroliramo.Nama je cilj da dobijemo bolju cijenu plina i to su instrukcije koje je dobio „Energoinvest“. Moramo pokušati prevazići štetan ugovor s Mađarskom, a koji je potpisan prije mandata ove Vlade FBiH. Taj ugovor se mora zaustaviti i nekad se mora platiti šteta, na ovaj ili onaj način, a kako bismo mogli dobiti novu i povoljniju cijenu",  smatra Džindić.

Dodado je da je rješenje svih problema s plinom u BiH usvajanje zakona o plinu i električnoj energiji na državnom nivou i izgradnja novog južnog plinovoda. T

"To bi bio paket rješenja. Državni zakon o plinu mora slijediti legislativu EU. Problem s ovim zakonom nastao je za vrijeme dok je dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obnašao Mirko Šarović (SDS). On je entitetskim vladama poslao dvije različite verzije zakona i tražio saglasnost. Prihvaćeni su svi zahtjevi RS, a s druge strane, odbijeno je sve iz FBiH",  kaže Džindić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti