Usvojen Zakon o šumama KS: Smanjenje parafiskalnih nameta dugoočekivana olakšica privrednicima

04.03.2021. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Zakon o šumama KS: Smanjenje parafiskalnih nameta dugoočekivana olakšica privrednicima

Projekti Uprave koji se baziraju na zaštiti i unapređenju šuma neće trpiti nikakve posljedice.

Na jučerašnjoj 33. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici su razmatrali Zakon o izmjeni Zakona o šumama KS po skraćenom postupku, te je Skupština usvojila ovaj iznimno važan i dugoočekivani Zakon.

"Vlada Kantona Sarajevo ovim izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS iskazuje opredjeljenje za pomoć privredi, posebno zbog štete nastale uslijed pandemije Covid 19, rasterećenjem privrede putem smanjivanja parafiskalnih nameta. Današnjom izmjenom zakona, naknade za općekorisne funkcije šuma se smanjuju za 50 posto, sa dosadašnjih 0,07 posto na 0,035 posto i to svim pravnim licima čije je sjedište u Kantonu Sarajevu, ali i onima čije je sjedište izvan KS, a koji obavljaju djelatnost na području Kantona“, istakao je ministar privrede Adnan Delić.

Po njegovim riječima, ova izmjena Zakona olakšavajuća je okolnost za privrednike, pogotovo zbog situacije izazvane pandemijom, koja dodatno usložnjava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze naši privrednici. Usvajanje ovog Zakona, kako je naveo ministar Delić, neće ugroziti finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti šumarstva, niti rad i finansiranje Uprave za šumarstvo.

"Projekti Uprave koji se baziraju na zaštiti i unapređenju šuma neće trpiti nikakve posljedice“, istakao je ministar. Smanjenje nameta koje je predložilo Ministarstvo privrede Kantona, prepoznali su privrednici, smatrajući to neophodnim, zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti