Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić u Općini Teočak: Osigurati otvaranje novih radnih mjesta (VIDEO)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Općini Teočak.

04.03.2021. 14:51 / Izvor: Fena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravio je danas u posjeti Općini Teočak. Jedan od najveći problem u ovoj lokalnoj zajednici je odlazak građana zbog nedostatka radnih mjesta.

Napomenuo je da su problemi u rubnim općinama slični i uglavnom se tiču ekonomskih pitanja iako su one prilično sustigle razvoj kada je u pitanju infrastruktura - putevi, bolnice, škole i komunikacije, ali građani ipak napuštaju te općine.

Novalić kaže da građani, posebno mladi, odlaze ili prema zemljama zapadne Evrope ili su u pitanju unutarnje migracije prema velikim gradovima u Bosni i Hercegovini poput Tuzle i Sarajeva, a najveći razlog je nemogućnost pronalaska posla.

"Definirali smo šta su to osnovni problemi i ove općine, a to su industrijske zone, potrebna podrška otvaranju novih radnih mjesta", dodao je Novalić i najavio da će Federacija BiH kroz transfere nižim nivoima vlasti, kao i kroz podršku ekonomskim mjerama voditi računa da se radna mjesta kreiraju u manjim sredinama poput Teočaka kako bi postale atraktivnije za ostanak naročito mladih.

Pojasnio je da će se kroz raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti i kroz buduće raspodjele javnih prihoda voditi računa da se sredstva usmjere i prema manjim, za sada neodrživim sredinama jer je depopulacija velika i dovodi u pitanje opstojnost tih općina.

Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović također je kazao da je potrebno tu općinu pomoći kako bi se zadržalo stanovništvo i kako bi postale sredine koje mogu biti atraktivne za zapošljavanje.

"Imamo obećanje da će Vlada Federacije osigurati izdvajanja za manje sredine i posebno za one projekte koji osiguravaju zapošljavanje", podvukao je Muminović.

Kako je napomenuo, određene projekte su završili, a neki su još u fazi realizacije, ali obećanje Vlade FBiH najviše raduje te je izrazio nadu da će ova posjeta dati svoje rezultate.

Razgovarano je i o drugim problemima jer manje općine imaju probleme u vezi s katastarskim knjigama koje su ostale u općinama Republike Srpske, poput Zvornika i Ugljevika.

Rješenje tog pitanja pokrenuto je u Federalnom ministarstvu pravde FBiH te u Vladi Republike Srpske jer i u tom bh. entitetu imaju slične probleme za neke svoje općine koje imaju knjige u Federaciji BiH, te se krenulo u rješenje tog pitanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti