Šest veledrogerija se javilo na poziv Zavoda za javno zdravstvo FBiH

05.03.2021. 07:38 / Izvor: Oslobođenje
Šest veledrogerija se javilo na poziv Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Federacija BiH se aktivirala po pitanju nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Federacija BiH se aktivirala po pitanju nabavke vakcina protiv koronavirusa. Kontaktirane su veledrogerije, a šest ih se već javilo na službeni poziv Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Pojedine od njih u direktnom su kontaktu sa proizvođačima vakcina i čekaju odgovor. Više informacija i konkretnijih poteza očekuje se u petak, za kada je zakazan sastanak nadležnih u Federaciji sa premijerima i ministrima zdravstva svih kantona.

"Pet ih je sa područja Federacije BiH, a jedan iz entiteta Republika Srpska. Također, obavljen je i razgovor sa predstavnikom kineske kompanije Sinopharm. Informacije i zaključci sa tog sastanka su proslijeđeni Vladi FBiH, koja je za petak zakazala sastanak na kojem bi Zavod za javno zdravstvo FBiH trebao dobiti upute za daljnje postupanje", kazala je stručna saradnica za odnose sa javnošću Zavoda za javno zdravstvo FBiH Maja Kojović.

Nisu nam mogli potvrditi o kojim tačno veledrogerijama je riječ. Nezvanično, jedna iz RS iskazala je spremnost za nabavku vakcina. U međuvremenu, Tuzla Farm koja je ranije stupila u direktne pregovore sa predstavnicima Astra Zenece, uskoro očekuje odobrenje federalne Vlade kako bi pokrenula proces nabavke vakcina.

Istvoremeno, kantonima su zavezane ruke. Zakonski ne mogu samostalno nabavljati i uticati na brzinu distribucije vakcina, iako u svojim bužetima imaju planiran novac. Kanton Sarajevo ponovo će uputiti pisma ambasadama, jer kako kažu, državna vlast ne radi svoj posao.

"Problem je što je nabavka vakcina najčešće od strane proizvodjaca dozovoljena samo drzavnim institucijama i mi smo tu isključeni odmah u startu u smislu nabavke za nas i KS. Dodatni problem je sto su propisane minimalne kolicine od milion ipo doza", navodi premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Kada su u pitanju vakcine AstraZenece koje su donirane iz Srbije, za sutra je zakazan sastanak federalnog i kantonalnih Zavoda za javno zdravstvo na kojem će se utvrditi njihova preraspodjela, nakon što ih odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti