Za Vladu FBiH prihvatljivo da i poslodavci kupuju vakcine

12.03.2021. 13:18 / Izvor: Oslobođenje
Za Vladu FBiH prihvatljivo da i poslodavci kupuju vakcine

Napomenuli su i kako je sličnu ponudu dostavilo i udruženje poslofdavaca FBiH.

Za Vladu FBiH je prihvatljiva ideja da se i poslodavci uključe u nabavku vakcina, saznajemo od izvora bliskih Vladi FBiH.

Podsjećamo, direktor firme Sinkro je uputio prijedlog vladama FBiH i KS da se i poslodavci uključe u nabavku vakcina, tako da putem kompanija koje vrše nabavku uime vlada poruče i plate dodatne količine, koje bi iskoristili za vakcinaciju svojih uposlenika. Dodao je kako je prihvatljiva i varijanta da se za svaku ovako nabavljenu vakcinu kupi i još jedna koju bi poslodavci donirali lokalnim zajednicama.

Ovaj prijedlog je sasvim ozbiljno prihvaćen i trenutno se razmatraju mdaliteti kako takvu nabavku podvesti pod zakonske okvire. Na ovaj način se moguz osigurati dodatne količine vakcina, koje bi se iskoristile za vakcinaciju radno sposobnog stanovništva, što je svakako pozitivan i prihvatljiv prijedlog, dodali su naši izvori.

Napomenuli su i kako je sličnu ponudu dostavilo i udruženje poslodavaca FBiH.

S obzirom da bi za koji dan predstavnici kompanija dobavljača vakcina iz BiH trebali ići u Rusiju na zaključenje ugovora o isporuci, odluka i pripreme za nabavku dodatnih količina trebale bi biti završene jako brzo.

Podsjećamo, Vlada FBiH je jučer donijela odluku o nabavci 350.000 doza vakcina Sputnik V, za koje će biti plaćeno 17 eura po dozi, a biće lupljene posredstvom firmi Krajina Group iz Banje luke i MGM Farm iz Kaknja.

Komentar u vezi sa ovom idejom pokušali smo dobiti i od premijera KS Edina Forte, ali se za sada ne javlja na naše pozive.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti