Suradnjom Grada Mostara i INTERA TP-a ojačati poslovni ekosustav

13.03.2021. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Suradnjom Grada Mostara i INTERA TP-a ojačati poslovni ekosustav

Gradonačelnik Mostara, dr.sc. Mario Kordić primio je Gradskoj vijećnici predstavnike INTERA Tehnološkog Parka.

Gradonačelnik Mostara, dr.sc. Mario Kordić primio je Gradskoj vijećnici predstavnike INTERA Tehnološkog Parka.

Suradnja vladinog i nevladinog sektora su isprobani i dokazani recept za pomicanje granice ka boljim uvjetima življenja građana i unapređenja životne sredine.

Teme razgovora fokusirale su se na:

 - Zajedničku suradnju na pomoći mladim poduzetnicima i malim i srednjim poduzećima, kroz otvaranje novih radnih mjesta i poslovni inkubator.

-  Kako unaprijediti gospodarstvo kroz suradnju dijaspore, stranih investitora i domaćeg gospodarstva u sklopu CONNECTO konferencije i poslovnih sastanaka.

-  Unapređenje poslovnog turizma i privlačenje digitalnih nomada kroz suradnju  INTERA Tehnološkog Parka  i Grada Mostara.

Inkubator – pomoć mladima u osnivanju poduzeća

INTERA kontinuirano radi na pomoći mladima podizanjem njihovih kompetencija kroz razne edukacije na području novih tehnologijama i kroz poslovni inkubator kao izravnu pomoć mladima koji se odluče pokrenuti svoja start-up poduzeća. Grad Mostar će se ubuduće uključiti u ovaj projekt pomoći mladima kako bi im zajednički osigurali bolje uvjete, a sve s ciljem ostanka mladih školovanih kadrova u koje se godinama ulagalo u nadi da će svojim radom doprinose razvoju svoje sredine.

CONNECTO - unapređenje gospodarstva kroz povezivanje s dijasporom i stranim tržištima

U svijetu je dokazano kako je dijaspora veliki pokretač razvoja i unapređenja privrede onih sredina iz kojih je potekla. Znamo da je, ne samo iz Mostara, nego i puno šire, iselilo mnogo ljudi, ali i da postoji veliki broj onih koji su uspjeli u svijetu. Takvi uspješni ljudi, poznavanjem novih tržišta, tehnologija, mreže kontakata, mogu pomoći da lokalni poduzetnici otvore nova, izvozna tržišta, ali i da ovdje pokrenu nove poslovne poduhvate te tako omoguće nova zaposlenja. Sve ovo ima za cilj prekinuti negativni trend iseljavanja stanovništva, kao rak rane ovog društva. Projekt CONNECTO kroz dosadašnje povezivanje više od 500 poslovnih subjekata iz 30 zemalja kroz 600 održanih B2B sastanaka, u nekoliko godina već prelazi u tradiciju kao godišnje okupljanje lokalnih i gospodarstvenika iz dijaspore.

Ove godine konferencija CONNECTO, u terminu od 27.07. do 29.07.2021. godine, prepoznata je kao događaj od važnosti za Grad.

Novi oblici turizma 

Mostar kao turistički grad prepoznat je kao svjetska destinacija i svima nam je jasno kako se turizam mijenja u duhu novih tehnoloških trendova, mijenja se i sama struktura turista koji imaju neke nove zahtjeve i nove načine konzumacije turističkog sadržaja. U nadi kako će se turizam uskoro vratiti u grad Mostar, cilj INTERA Tehnološkog Parka je povezati poduzetništvo i turistički potencijal te, uz postojeći coworking prostor Code Hub, svoja znanja i iskustvo pretočiti u novu ideju.

Ta ideja je kreiranje kombinacije turističkog coworking prostora s ostalim resursima Grada i INTERA TP-a, koji će u fokusu imati digitalne nomade, korisnike inkubatora, start-up poduzeća vezanih za IT sektor, kao i za turizam, što je jedan od inovativnih načina za poslovnu prezentaciju Grada kao urbane cjeline, svima onima koji dolaze i često prolaze kroz grad Mostar.

Osim ovih tema razmijenile su se konkretne ideje o tomu kako suradnjom Grada i INTERA TP-a stvoriti pozitivne vrijednosti i ojačati poslovni ekosustav.

Gradonačelnik Mario Kordić iskazao je punu otvorenost, u okviru svojih ovlasti, za pomoć svim projektima koji će mladima pružiti uvjete da ostanu ovdje živjeti, raditi i izgrađivati svoje okruženje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti