Višković: Pojačati kontrole, ne zatvarati ugostiteljske objekte

19.03.2021. 08:23 / Izvor: SRNA
Višković: Pojačati kontrole, ne zatvarati ugostiteljske objekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na sastanku o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji zaključeno da u narednim danima treba pojačati kontrole provođenja epidemioloških mjera.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na sastanku o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji zaključeno da u narednim danima treba pojačati kontrole provođenja epidemioloških mjera, ali da je jedinstven stav da ne treba zatvarati ugostiteljske objekte.

"Situacija nije dobra, došlo je do pogoršanja u posljednjih dana zbog čega treba preduzeti mjere da se zaustavi rast broja oboljelih", rekao je Višković nakon sastanka najviših zvaničnika RS sa gradonačelnicima i predstavnicima ministarstava i javnih ustanova o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u vezi sa virusom korona.

On je naglasio da je na sastanku dogovoreno da lokalni i Republički štab RS svakodnevno zasjedaju zbog pogoršane situacije.

"Dogovoreno je da u svim lokalnim zajednicama putem lokalnih štabova budu formirana zajednička kontrolna tijela od pripadnika policije, komunalnih inspektora i Inspektorata RS", naveo je Višković.

On je još jednom apelovao na građane da poštuju sve mjere da bi se izbjegla eskalacija i situacija da pojedine lokalne zajednice budu "zaključavane", kao i određene djelatnosti.

Višković, koji je komandant Republičkog štaba za vanredne situacije RS, rekao je da je njegov stav da oni koji ne poštuju mjere budu novčano kažnjeni, te da objekti u slučaju nepoštovanja mjera budu zatvoreni.

On je napomenuo i da je primjetno da se nakon održanih lokalnih izbora izgubila veza između Republičkog štaba i lokalnih štabova za vanredne situacije.

On je dodao da svako treba da radi svoj posao, te da svima kome treba stoji na raspolaganju za bilo kakve konsultacije.

"Lokalni štabovi imaju pravo donositi rigoroznije mjere u odnosu na one koje je donio Republički štab, te ukoliko budu učestvovali u kontroli postojećih mjera, možemo da riješimo 50 odsto problema", rekao je Višković.

Kada je riječ o smještaju pacijenata pozitivnih na virus korona, Višković je rekao da i dalje ima značajan prostor za smještaj tih lica, te da Vlada i resorno ministarstvo stalno donose mjere radi proširenja kapaciteta.

Višković je naveo da je Bolnici u Foči na današnjoj sjednici Vlade odobreno oko 500.000 KM za završetak unutrašnjih građevinskih radova na spratu Medicinskog fakulteta.

"Nikada nećemo dozvoliti da fali krevet. Koristićemo sve raspoložive ustanove, koje su iz oblasti zdravstva, kako bismo obezbijedili potrebne smještajne kapacitete", rekao je Višković.

On je podsjetio da su već uložena značajna sredstva u proširenje kapaciteta Zavoda "Dr Miroslav Zotović" u Slatini kod Banjaluke, gdje je omogućena i kiseonička podrška ukoliko dođe do povećanog broja pacijenata, te da su slične aktivnosti urađene i u drugim lokalnim zajednicama.

Višković je upozorio i da je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih među mlađim kategorijama stanovništva, te da je najveći procenat oboljelih u uzrasnom dobu od 30 do 40 godina, ali da procenti rastu i među djecom.

"Pratimo situaciju u oblasti obrazovanja, te nam je stav da ne idemo sa zatvaranjem škola u cijeloj Republici Srpskoj jer nije epidemiološka situacija ista u svim lokalnim zajednicama", rekao je Višković.

On je pojasnio da je to razlog zašto se potencira da lokalni štabovi, u skladu sa epidemiološkom situacijom na njihovom području, donose adekvatne mjere.

"Cilj nam je da radimo kao tim i da skupa dijelimo odgovornost i donosimo mjere, konsultujući se i razmjenjujući iskustva", rekao je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti