Potpisan ugovor: Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura

23.03.2021. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor: Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura

Projekt će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju prometnice južna longitudinala.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijemi Jacopom Lensi Orlandom ugovor o financiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekt gradskog prijevoza Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Sarajevskog kantona, te pomoći u zaštiti okoliša.

"Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Srajeva, ali i posjetioce ovog grada", kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji. 

Projekt će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te  izgradnju prometnice južna longitudinala. 

Ukupan kredit EIB-a za taj projekt iznosi 75 miliona eura, a u januar je ove godine je odobren prvi dio u iznosu 40 miliona eura, dok će preostali iznos sredstava biti regulisan posebnim ugovorom. 

Kredit je alociran na Federaciju BiH, a implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od pet godina.

Projekt gradskog prijevoza Sarajevo, ukupne vrijednosti 185 miliona eura, planira se realizovati putem tri povezana potprojekta koje spadaju u oblast gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo radi unapređenja javnog linijskog prevoza putnika i poboljšanja gradskih saobraćajnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti