Tešanj ima promet veći i od milijarde KM, a od PDV-a mu se vrati samo 5 miliona

26.03.2021. 08:02 / Izvor: Faktor
Tešanj ima promet veći i od milijarde KM, a od PDV-a mu se vrati samo 5 miliona

Pokrenuli Inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Općina Tešanj pokrenula je Inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Načelnik Tešnja Suad Huskić je objasnio razloge za ovaj potez, šta bi eventualne promjene u finansijskom smislu značile za ovu sredinu, kakva su šanse da se ona usvoji, koja je procedura...

"Zakon o pripadnosti javnih prihoda je donesen prije tačno 15 godina, uz uvođenje sistema indirektnog oporezivanja PDV-a na nivou Bosne i Hercegovine. Zakon je rađen i usvojen sa nizom rješenja koja su velikoj mjeri u suprotnosti sa Ustavom FBiH i koja su pored toga zastarjela i neprimjenjiva. Na primjer, u obračunu raspodjele javnih prihoda koriste se još podaci o porezu na promet roba i usluga čak iz 2005. godine. To su podaci i kriteriji koji su danas potpuno zastarjeli, irelevantni i ne odgovaraju stvarnosti i potrebama. Danas znamo puno više i imamo korisna iskustva, pa moramo razmišljati i raditi za budućnost razvoja cijele Federacije BiH. A to ne možemo sa podacima o prometu iz 2005. Konkretno, naša inicijativa se odnosi na utvrđivanje koeficijenta razvijenosti koji je osnov za raspodjelu spornog dijela prihoda. Trenutno postoji propis po kojem Federalni zavod za programiranje razvoja po jednoj metodologiji izračunava razvijenost općina i to važi za sve institucije, osim za Federalno ministarstvo finansija, koje po Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, to radi na drugačiji način. Drugim riječima, kada se novac dijeli, važi jedan izračun, a za druge potrebe važe drugi obračuni i kriteriji", objašnjava Huskić.

Inicijativa je upućena preko Saveza općina i gradova FBiH i Vlada FBiH je može odmah razmatrati.

Za Tešanj bi, dodaje, promjena zakona mnogo značila.

"Općina Tešanj je zbog sporne odredbe već imala nezakonita umanjenje prihoda u 2019. godini od oko 600.000 KM. Nakon dugotrajnog procesa dokazivanja greške u sistemu obračuna Porezne uprave FBiH i Federalnog ministarstva finansija, ova sredstva su vraćena na račun Općine. Naša aktivnost je dovela do povrata sredstava i u nekim drugim oštećenim općinama, kao što su Kakanj, Breza… Iako se sadašnji obračun vrši prema korigovanim podacima, predloženom izmjenom bi se izbjeglo i ponavljanje greške u budućnosti i ponovno umanjene prihoda općina. U našem slučaju bi se radilo o sredstvima koja na godišnjem nivou iznose blizu 500.000 KM.Nije u pitanju samo pozicija Općine Tešanj, niti je u pitanju samo trenutna raspodjela sredstava u ovoj ili narednoj godini. U pitanju je ukupno pogrešno postavljen sistem! Mora se vrednovati šta, kako i koliko neko radi da bi svima bilo bolje", poručuje Huskić.

Podsjetimo, u Tešnju je do 1. decembra 2020. godine, ostvaren promet preko fiskalnih uređaja, od milijardu i 280 miliona KM. Zanimljivo je da je to bio veći promet od Zenice, te dva puta veći od Kaknja, Vogošće ili Cazina. To je sedmo mjesto u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti