Predstavnici Vanjskotrgovinske komore obišli proizvođače vina

30.03.2021. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Predstavnici Vanjskotrgovinske komore obišli proizvođače vina

Na sastancima je posebno razgovarano o unaprijeđenju Vinske Ceste Hercegovine za koju su predstavnici vinarija izrazili poseban interes s obzirom da su neki od njih od ranije već bili uključeni u taj projekat.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković, direktor Sektora za javne dokumente Mirko Bošković i tajnik Grupacije proizvođača vina u BiH Darko Pehar su u sklopu dvodnevne posjete proizvođača vina obišli neke od članica Grupacije proizvođača vina u BiH. Službeno su posjetili "Vinariju Marijanović", "Podrumi Ostojić", "Vinariju Čitluk", "Vinariju Tolj" i "Carska vina Grgo Vasilj".

Obilazeći vinarije dopredsjednik Vuković upoznao je menadžment sa aktivnostima i ulogom Komore posebno ističući njen angažman i mjere koje su poduzete tijekom prošle godine koju je obilježila pandemija koronavirusa. Također ih je upoznao sa planovima i započetim projektima digitalizacije koji imaju za cilj unaprijediti poslovanje Komore u korist bosanskohercegovačkih privrednika.

Na sastancima je posebno razgovarano o unaprijeđenju Vinske Ceste Hercegovine za koju su predstavnici vinarija izrazili poseban interes s obzirom da su neki od njih od ranije već bili uključeni u taj projekat. Upoznao ih je o novoj USAID-ovoj projektnoj inicijativi Turizam za oživljavanje Hercegovačke vinske rute u kojoj bi Vanjskotrgovinska komora BiH imala ulogu upravljanja vinskom rutom, te o njenom članstvu u Iter Vitisu. Na sastancima je istaknuto kako je prepoznata vrijednost i značaj hercegovačkih vinskih puteva zbog potencijala za povećanje dolazaka turista i potrošnje i da će iz tog razloga USAID Turizam u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i drugim ključnim partnerima podržati razvoj Hercegovačke vinske rute. Vinari su izrazili zadovoljstvo radi ponovnog oživljavanja vinske rute te su Vanjskotrgovinskoj komori BiH pružili punu potporu i suradnju na novom projektu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti