Budžet nije usvojen: Gradonačelnik poručio da Banja Luka ulazi u krizu

01.04.2021. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Budžet nije usvojen: Gradonačelnik poručio da Banja Luka ulazi u krizu

Skupština grada Banje Luke večeras nije usvojila budžet Grada, nakon dvodnevne rasprave o ovom najvažnijem gradskom dokumentu.

Skupština grada Banje Luke nije sinoć usvojila budžet Grada, nakon dvodnevne rasprave o ovom najvažnijem gradskom dokumentu.

Za budžet je glasalo 12 odbornika,17 je bilo uzdržano i jedan protiv. Skupština se nije izjašnjavala o amandmanima skupštinske većine jer podnosioci nisu htjeli da se glasa o njima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je maksimalno izašao u susret amandmanima skupštinske većine, te da je od 11 prihvatio njih devet u kompletu i dva djelimično i uklopio ih u budžet.

"Banja Luka od sutra ne funkcioniše, nema budžeta i o tome ćemo obavijestiti zaposlene jer ne znamo da li će imati plate za april. Obavijestićemo i firme koje održavaju grad i sve one koje posluju sa Gradom", kazao je gradonačenik Stanivuković.

Kako je kazao, nema obrazloženja za ovakvu odluku odbornika, koja kako ističe – neće imati posljedice samo za ovu, nego i za naredne.

"Neko se očigledno igra, a žrtva su građani", naveo je on.

Kako je kazao, amandmanima je skupštinska većina tražila 200.000 KM za udruženje penzionera.

"Ponudili smo više, i to 300.000 KM čime bi svaki penzioner dobio 20 odsto jeftiniju kartu za javni prevoz, a ostatak bi išao za podršku penzionerima za kupovinu lijekova. Tražili su 800.000 KM i za ugostiteljstvo, a dali smo 600.000 KM. Predložili smo i 20 odsto stimulansa na plate za zaposlene u Domu zdravlja. Usaglasili smo i da se za most u Česmi za početak izdvoji 100.000 KM za pripremne radove a za nastavak radova da se planiraju sredstva rebalansom", obrazložio je gradonačelnik.

U okviru proširenih socijalnih prava, gradonačelnik kaže da se pristalo i da se povećava iznos za 50.000 KM personalnu asistenciju lica sa invaliditetom, te povećanje za funkcionisanje studentskih organizacija za 15. 000 KM.

Rekao je da je sporno ostalo četiri miliona KM koji su traženi za plate zdravstvenih radnika Univerzitetsko-kliničkog cenrta RS.

"Dakle, pristali smo maksimalno koliko smo mogli na njihove prijedloge, ali oni su mijenjali mišljenje. Na kraju su odustali i od sopstvenih amandmana jer su svjesni da oni nisu zakonski", kazao je Stanivuković.

Napomenuo je da neusvajanjem budžeta ni Dom zdravlja ne može dobiti neophodne grantove od sada već 900.000 KM, a kasnije i planiranih 1,2 miliona KM.

On je naglasio da bi bilo veoma neodgovorno večeras dati pravi odgovor na sve ovo.

"U ovom trenutku ulazimo u najveću krizu, prije svega života građana ovog grada, ekonomsku, socijalnu i političku", naveo je on.

Novi budžeta moguće je predložiti tek za narednih 90 dana, ukoliko Skupština ne odluči da može i ranije.

Nastavak treće redovne sjednice zakazan je za ponedjeljak, 5. april. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti