Lončar: Najtraženija zanimanja u 2021. su šivač, vozač, call agent, zaštitar, tesar...

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Lončar: Najtraženija zanimanja u 2021. su šivač, vozač, call agent, zaštitar, tesar...

Većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. godini imati rast obima poslovanja.

06.04.2021. 09:57 / Izvor: Akta.ba

Većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. godini imati rast obima poslovanja, što ukazuje na njihov optimizam, očekivanje i nadanje da će ipak doći do poboljšanja poslovnog ambijenta. Ovo je pokazalo istraživanje Federalnog zavoda za zapošljavanje, provedeno u januaru. 

Helena Lončar, direktorica FZZZ, kaže da je anketirano 1.232 poslodavaca koji imaju pet i više zaposlenih.

Prema iskazanim potrebama poslodavaca u okviru ovog istraživanja, najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2021. godini su prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

"Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj", kazala je Lončar. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. godini uslijed pandemije COVID-19, čak 43% ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26% ispitanika. Rast finansijskih efekata imalo je svega 24% ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35%.
 
Istraživanje je pokazalo i nekoliko drugih vrlo bitnih trendova. U 2020. godini kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076 (40%), a radni odnos je prekinut sa 6.058 osoba (60%). U vezi sa reakcijom na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19, poslodavci su uglavnom primjenjivali skraćivanje radnog vremena (21%). Za uvođenje rada u smjenama opredijelilo se 16% poslodavaca, 15% poslodavaca nije poduzimao nikakve mjere, dok je 1% poslodavaca najavilo prekid rada.
 
U vezi sa kandidatima za radna mjesta, poslodavci su najveće nezadovoljstvo iskazali nedostatkom tehničkih - stručnih znanja i vještina, te nedostatak samoinicijativnosti i kreativnosti kandidata za radna mjesta. Također, poslodavci ističu i nezadovoljstvo zbog nedostatka informatičkih, organizacijskih, analitičkih i vještina planiranja kod kandidata za radna mjesta.

B.K.

PODIJELI:

TAGOVI:

#najtraženija zanimanja

#FBiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti