Međusobne optužbe BH-Gasa i Energoinvesta, na potezu pravosuđe

08.04.2021. 09:33 / Izvor: Federalna.ba
Međusobne optužbe BH-Gasa i Energoinvesta, na potezu pravosuđe

Nižu se krivične prijave između dvije kompanije - BH-Gasa i Energoinvesta. Predmet spora je prelazak sa dosadašnje rute snabdijevanja gasom preko Mađarske na Turski tok.

Nižu se krivične prijave između dvije kompanije - BH-Gasa i Energoinvesta. Predmet spora je prelazak sa dosadašnje rute snabdijevanja gasom preko Mađarske na Turski tok. BH-Gas tvrdi da je tako Bosna i Hercegovina dovedena u opasnost, dok iz Energoinvesta tvrde suprotno. Kažu da BH-Gas obmanjuje javnost, jer je isporuka uredna, a ugovori raskinuti u skladu sa zakonom.

Da bi stvar bila jasnija potrebno je znati da je u priči snabdijevanja BiH gasom Energoinvest jedini ovlašteni uvoznik za FBiH, dok je BH-Gas operator sistema. Ranije je Energoinvest dao saglasnost BH-Gasu da učestvuje u ugovorima za transport gasa i izvan Federacije radi izbjegavanja komplikovanog državnog uređenja.

Problem je nastao nakon što je Energoinvest na zahtjev ruskog dobavljača prekinuo ugovor s Mađarskom i Srbijom, što je opravdano višom silom. To jeste, ukoliko se treća strana, u ovom slučaju Rusija, odluči za promjenu toka, raniji ugovori imaju mogućnost prekida. No, BH-Gas, tvrde iz Energoinvesta, iako je bio upoznat s ovakvom odlukom, postupio je suprotno. 

"BH-Gas dostavlja dokumente kojima potvrđuje da je u mjesecu martu izvršio uplatu mađarskom transporteru, transport kroz Mađarsku u iznosu oko milion dolara unaprijed, avansno, iako znaju da tom rutom više neće biti dostavljen gas", izjavila je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta d. d. Sarajevo.

Time je, tvrde dalje, načinjena višemilionska šteta. S druge strane, BH-Gas tvrdi da su ugovori prekinuti nezakonito.

"Oni kada su potpisali aneks da hoće na Turski tok, mi smo ih upozorili da se to ne smije raditi bez Vlade FBiH jer postoje pisma saglasnosti i odluke Vlade FBiH da moramo ispoštovati naš ugovor na postojećem pravcu", kazao je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Zbog svega, navode dalje, neće biti plaćeni samo penali od 23 miliona dolara, nego će biti ugrožen cjelokupan sistem, uredno snabdijevanje, distribucija kao i sigurnost gasne mreže.

"Energoinvest je ušao sam od sebe u sistem, a to su kolege iz transportnog sistema iz Srbije pustili s obzirom na to da se više ne ide ovom rutom nego na drugi pravac i mi nemamo kontrolu količina koje ulaze niti možemo da balansiramo i čuvamo sistem sigurnog snabdijevanja", dodao je Salkić.

Ipak, iz Energoinvesta odbacuju takvu mogućnost, kažu snabdijevanje je uredno, a količine gasa su i više nego dovoljne, a ovakva upozorenja BH-Gasa tumače kao nedostatak argumentacije.

Međutim, problem ide dalje. BH-Gas, nastojeći pod svaku cijenu održati pravac dobave gasa preko Mađarske, u ime Energoinvesta šalje zahtjev za isporuku gasa za 1. april, što ruski Gazprom odbacuje. Iako je BH-Gas na vrijeme upoznat da od 1. aprila ruta neće biti preko Mađarske.

"U nominovanim količinama koje su se pojavile u Zvorniku bila je ogromna i naša i BH-Gasova količina koje sistem nije moga izdržati. Pošto smo mi znali da BH-Gas u principu blefira jer oni ne mogu uvesti gas jer nemaju licencu da uvoze gas, nisu ovlašteni za to i niko im taj gas ne da", istakao je Semir Krehić, direktor sektora Energokomerc.

Iz obje kompanije ista poruka: sve će biti predmetom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a na saradnju su svi spremni. Isto očekuje i Vlada FBiH, koja je donijela zaključak da se i BH-Gas i Energoinvest pridržavaju ranije donesene Uredbe o nadležnostima te da sarađuju s Federalnim tužilaštvom.

Najvažnije od svega jeste - gasa će biti dovoljno i potrošači mogu biti sigurni. Jasno je da će epilog ove priče napisati pravosuđe, a u međuvremenu, iz Energoinvesta tvrde da je prelazak na Turski tok jeftiniji upoređujući prethodna tri mjeseca koja su koštala FBiH skoro tri miliona dolara skuplje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti