Lanaco predstavio zaokružena rješenja GO Platforme

10.04.2021. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Lanaco predstavio zaokružena rješenja GO Platforme

Održana konferencija Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Hercegovačko – neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera u borbi protiv širenja virusa COVID-19, 8. aprila 2021. godine održana je konferencija "Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Hercegovačko – neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona", u Mostaru. 

Konferencija se održala u okviru projekta "Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH", s ciljem promocije sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnološkig rješenja. Analiziralo se stanje te raspravljalo o izazovima i potencijalnim rješenjima u oblastima pametnih gradova i zajednica, upravljanje energijom i otpadom, te urbanoj i elektromobilnosti. 

Firma Lanaco predstavila je zaokružena rješenja GO Platforme, kroz ukazivanje na brojne mogućnosti, s ciljem osiguravanja kvalitetnijeg načina življenja u BiH. 

"Imali smo priliku predstaviti rješenja koja se tiču pametog grada i zajdenice, koja uključuju rješenja iz oblasti pametnog parkinga, zatim iz oblasti zaštite zagađenja zraka i jedno rješenje iz oblasti poljoprivrede", navodi Zoran Bojanić, predstavnik Lanaco kompanije. 

U Udruženju Energis se najviše raspravljalo i o velikom broju divljih deponija oko Mostara. "Zagađenje ne poznaje granice, toksične materije brzo koriste prirodu kao svoju platformu pa smo valjda tako i svjesni da deponije nisu problem samo određenog grada, opštine, kantona već su deponije problem BiH", navodi Sendžana Muslić, predstavnica Energisa. 

Na finalnoj konferenciji u Sarajevu, udruženje Energis će predstaviti listu preporuka za razvoj urbanih sredina u FBiH kojom će pružiti sve neophodne informacije o potencijalu i mogućim rješenjima za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH, te koja će biti dostavljena nadležnim institucijama.

Dokument će biti objavljen na društvenim mrežama kako bi podigli svijest građana i podstakli ih na aktivno zagovaranje ovih promjena. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti