Revizija ponovo ukazala na manjak finansijske discipline na nivou BiH: Više novca, manje kontrole

12.04.2021. 11:39 / Izvor: Glas Srpske
Revizija ponovo ukazala na manjak finansijske discipline na nivou BiH: Više novca, manje kontrole

Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH ponovo je upozorila rukovodioce raznih ministarstva, kancelarija, agencija i drugih subjekata da bi finansijska disciplina trebalo da bude mnogo bolja.

Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH ponovo je upozorila rukovodioce raznih ministarstva, kancelarija, agencija i drugih subjekata da bi finansijska disciplina trebalo da bude mnogo bolja, a iz Parlamenta ističu da vapaje tog tipa slušaju svi duže od decenije, te da nema efekta jer je odgovornost na još nižoj stepenici.

U izvještaju o aktivnostima Kancelarije u prošloj godini navedeno je da onima čije poslovanje i ponašanje revidiraju obavezno daju preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti i slabosti, kako bi se one otklonile i ne bi ponavljale u narednom razdoblju, s ciljem unapređenja poslovanja.

Institucije na nivou BiH godišnje za tekuće troškove potroše više od 850 miliona KM, a revizori ističu da se tokom praćenje realizacije datih preporuka fokusiraju na to da li nadležni ispravljaju nedostatke, a ne da li su navedene preporuke usvojene.

"Nekad je teško precizno utvrditi odgovornost za realizaciju preporuka jer je različita i odnosi se na različite subjekte, što je posljedica nepostojanja sistemskih rješenja, nedostajućih zakonskih i podzakonskih akata, kao i neusvojenih standarda ponašanja i potrošnje", navedeno je u revizorskom izvještaju o radu.

Kroz pojedinačne izvještaje za 2019. za 75 institucija date su 483 preporuke, što je na nivou brojke od godinu ranije, a realizacija je na oko 58 odsto.

"Analizirajući preporuke i njihovu realizaciju kroz više godina može se reći da se uglavnom realizuju one koje zahtijevaju rad same institucije kojoj je preporuka data. Realizovanih preporuka je više i kod manjih budžetskih korisnika koji imaju jednostavnije poslovne procese i manji budžet, za razliku od onih većih koji imaju složeniju organizaciju i više zaposlenih", stav je revizora, koji su uvjereni da bi, sprovođenjem u djelo preporuka, bila znatno povećana finansijska disciplina i odgovornost u raspolaganju novcem iz zajedničke kase.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti