Potpisan sporazum: I Općina Ilijaš se priključila borbi protiv korupcije

20.04.2021. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Potpisan sporazum: I Općina Ilijaš se priključila borbi protiv korupcije

Općina Ilijaš će pristupiti implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS, kao i Odluke o Registru imenovanih lica u KS.

U prisustvu savjetnika za borbu protiv korupcije Erik Larson, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas Sporazum o saradnji na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj prevenciju i borbu protiv korupacije u ovoj lokalnoj zajednici.

Kako je navedeno u ovom sporazumu, Općina Ilijaš će pristupiti implementaciji Odluke o Registru zaposlenih u  javnom sektoru na području KS, kao i Odluke o Registru imenovanih lica u KS, čime će se ovi registri uspostaviti i u ovoj općine, ali i institucijama i ustanovama kojima je ona osnivač, a sve u cilju povećavanja transparentnosti njihovog rada.

"Općina Ilijaš ima opredjeljenje da se bori protiv ove pošasti, jer smo svoje akte donijeli prije dvije-tri godine kroz Akcioni program borbe protiv korupcije. Međutim, cijenim da je ovo danas  jedan viši nivo, jedan iskorak koji je jako bitan i sa aspekta integriranja podataka u jedinstveni sistem Kantona u koji će se i ovi registri uvrstiti", kazao je načelnik Fazlić.

On se zahvalio Uredu za pruženu podršku u kreiranju neophodnih dokumenata, kao i na najavljenoj punoj stručnoj i tehničkoj pomoći u implementaciji ovog sporazuma.

"Na početku se zahvaljujem načelniku Fazliću, jer je pristao da bude dio naše zajednice, čime je ova općina, izvan sarajevskih gradskih, postala prva koja je pristupila ovim registrima. Ured intenzivno radi na okrupljavanju antikoruptivne zajednice, a danas smo jači za još jednu stepenicu. Nadam se da će ubrzo i sve preostale općine u KS pristupiti ovim registrima, kako bismo postali prvi kanton koji je uspio da okupi sve jedinice lokalne samouprave u jedinstveni antikoruptivni sistem", istakao je nakon potpisivanja Kafedžić.

Misija OSCE-a u BiH je tehnički podržala priključivanje Općine Ilijaš ovim registrima, ali i Američka ambasada, koja pruža kontinuiranu podršku radu Ureda.

"Današnji sporazum je još jedan konkretan korak u borbi protiv korupcije. Borba proti korupcije je u stvari broba dobrih ljudi protiv onih koji su korumpirani. Ambasada SAD-a je odušljevena što može podržati ovakve inicijative, jer je to radila i u prošlosti", istakao je na kraju savjetnik Larson.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti