Korona podigla cijenu osiguranja za 50 posto

21.04.2021. 11:59 / Izvor: Nezavisne novine
Korona podigla cijenu osiguranja za 50 posto

većina osiguravajućih kuća je u ponudu putnog zdravstvenog osiguranja uvela i liječenje od Covida-19, ali u tom slučaju građani osiguranje plaćaju skoro duplo više.

Građani BiH koji odluče da ove godine prije odlaska u strane zemlje uplate putno zdravstveno osiguranje morat će da izdvoje nešto više novca jer je ono u periodu pandemije poskupjelo skoro 50 posto.

Naime, većina osiguravajućih kuća je u ponudu putnog zdravstvenog osiguranja uvela i liječenje od Covida-19, ali u tom slučaju građani osiguranje plaćaju skoro duplo više.

U Udruženju turističkih agencija BiH (UTA BiH) su za "Nezavisne" rekli da je ovo osiguranje skuplje za oko 50 odsto u odnosu na osnovnu premiju zbog uvođenja kovid osiguranja.

"Građani mogu uzeti ovo skuplje osiguranje, ali takođe mogu uzeti i osnovno putno zdravstveno osiguranje, s tim da bi tada mogli biti u problemu ukoliko se na putovanju zaraze virusom korona", rekao je Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH (UTA BiH).

Dodao je da je važno napomenuti da osiguravajuće kuće pokrivaju sve troškove liječenja od kovida-19 do 10.000 KM.

Istakao je da će u većini osiguravajućih kuća u BiH osnovno putno zdravstveno osiguranje za jednu osobu koja će u inostranstvu da provede sedam dana koštati oko 10 KM, dok s pokrivenim liječenjem od kovida-19 košta oko 15 KM.

"Osiguravajuće kuće su u vrijeme pandemije obustavile osiguranje od otkaza turističkim agencijama", kazao je Bibanović.

U jednoj osiguravajućoj kući u Sarajevu su  rekli da osiguranje s uključenim kovidom košta 1,50 KM po danu za jednu osobu, a važi za prostor cijene Evrope, dok cijena osnovnog putnog zdravstvenog osiguranja iznosi 1,35 KM. "S tim da se ovo osiguranje može maksimalno uplatiti na 30 dana", naveli su.

To znači da jedna osoba koja, na primjer, želi da provede sedam dana na ljetovanju u Hrvatskoj mora da uplati 10,50 KM, a u ovu cijenu je uključeno i liječenje od kovida-19.

Dodali su da je cijena duplo viša za osobe starije od 60 godine, pa za jedan dan moraju uplatiti tri KM.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti