"Politizacija dovela do odlaska radnika iz BiH, najviše "trpi" ugostiteljstvo"

25.07.2022. 09:20 / Izvor: N1
Konobar

Nekada je na tržištu nedostajalo radnih mjesta, a danas radnika i radnica. Radnika u Bosni i Hercegovini nedostaje u brojnim oblastima, a najviše u ugostiteljstvu.

Nekada je na tržištu nedostajalo radnih mjesta, a danas radnika i radnica. Njemačka je i dalje najpopularnije tržište za bh. državljane. S druge strane, radnika u Bosni i Hercegovini nedostaje u brojnim oblastima, a najviše u ugostiteljstvu.

Završiti fakultet, a onda svoje znanje primijeniti u praksi. To je bio plan pravnice iz Foče Branke Davidović. Realnost je bila drugačija. Godinama se već bezuspješno pokušava zaposliti. Politizacija javnog sektora i nerazvijen privatni sektor u ovoj općini ključni su razlozi za to.

"Na vlasti je dugi niz godina ista politika koja nema sluha. Predizborna obećanja redovno se tiču planova za otvaranje radnih mjesta, a kada se dočepaju željenih pozicija ostaju nam prazna obećanja. Bez obzira na to koliko su državi puna usta mladih, država ne pokušava pronaći bilo kakvo rješenje za visokoobrazovane koji su nezaposleni", ispričala je Branka Davidović.

Njeno iskustvo nije jedinstveno. Ona je jedna od 30.000 nezaposlenih visokoobrazovanih osoba u BiH. Stranačka iskaznica podobnih, kažu neki od njih, sprečava njihovo zaposlenje. Takva praksa otjerala je mnoge iz države.

"Zbog loših uslova je to, nema čovjek mogućnosti da napreduje i ostvari svoje ciljeve. Na Zapadu ima", kazao nam je jedan od građana.

Jedan od razloga za odlazak jesu i male plate, neuplaćivanje radnog staža i zdravstva. Sve to dolazi na naplatu: masovni odliv radnika sve više otežava poslodavcima. Ugostitelji muče velike muke.

"U sezoni nam odlazi puno radnika iz ugostiteljstva, potrudimo se da ih zadržimo i da ostanu u BiH, da ostanu kod poslodavaca. Šta treba uraditi? Razgovarati sa radnicima i stimulisati ih, posebno nagraditi u vrijeme sezone kada bi išao negdje vani", naveo je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

"Poslodavci su u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.378 novih radnika. U maju je brisano ukupno 20.247 osoba sa evidencija službi zapošljavanja, od ovog broja zaposlene su 9.764 osobe", podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH .

Neuređen sistem, bahat odnos brojnih privatnika, male plate i stranačka zapošljavanja u javnom sektoru rezultirala su, kažu sociolozi, općim društvenim pesimizmom. I optimizmom pri polasku na put. Iz svoje zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti