Amerikanci uništili hiljade "malina respiratora" jer nisu za covid pacijente

26.04.2021. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Amerikanci uništili hiljade 'malina respiratora' jer nisu za covid pacijente

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao "Malina respiratori", po kompaniji za berbu malinu „Srebrna malina“ u vlasništvu tv voditelja Fikreta Hodžića koji ih je uvezao za premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH, javlja Avaz.ba.

Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Video uništavanja respiratora ACM812A, koje proizvodi kineska kompanija Aerospace Changfeng, snimljen je prošle sedmice u Miamiju dok su istovarani na odlagalište otpada u South Dadeu. Beijing Aerospace ChangFeng Ltd, model ACM812A, nije bio na listi od 86 modela respiratora koje je FDA (Američka agencija za lijekove i hranu) odobrila za hitnu upotrebu.

 

Novinarima "Local 10 News" rečeno je da se radi o aparatima proizvođača "Beijing Aerospace Changfeng Ltd." iz Pekinga, dakle, riječ je o potpuno isitm respiratorima koje je uvezla Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem. Prema informacijama, cijena jednog uređaja koji su kupljeni u SAD iznosila jea 26 hiljada dolara (oko 42.000 KM) tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. S druge strane, podsjetimo da je Vlada FBiH jedan respirator platila više od 100.000 KM, dakle dva i po puta više od cijene za koji su nabavljeni u SAD.

FDA kaže da se bilo koji medicinski uređaj bez odobrenja ne smije koristiti, pa su mogućnosti ili ga iznijeti iz zemlje ili odnijeti na uništavanje. Zaključak je da je jeftinije bilo uništiti respiratore ACM812A.

"Misteriozno" uništavanje respiratora je preraslo u svojevrsni skandal o kojem izvještavaju lokalniji mediji u Miamiju.

Podsjetimo, „Avaz“ je prije nekoliko dana objavio kako spornim Fadilovim „malina“ respiratora nije više validna licenca koju su imali od njemačke kompanije “TUV Rheinland", a na koju se upravo pozivali iz Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti