FBiH: Šta donosi Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova?

30.04.2021. 12:56 / Izvor: Akta.ba
FBiH: Šta donosi Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova?

Sudski postupci iz radnog odnosa često dugotrajni i skupi.

Nakon što je prethodno usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH,  Prijedlog Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova danas je usvojen i u u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zakon će stupiti na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Mirno rješavanje radnih sporova predstavlja pravni mehanizam, za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa kroz jednu vrstu socijalnog dijaloga, uz podršku miritelja i arbitara.

Cilj ovog zakona je, kako kažu u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, da se u postupku zasnovanom na načelima dobrovoljnosti, jednakosti, nepristrasnosti i nezavisnosti, uz stručnu pomoć miritelja i arbitara, u relativno kratkom roku, postigne dogovor u vezi sa predmetom individualnog ili kolektivnog radnog spora na način da se rješavanje radnog spora povjerava mirovnom vijeću.

"Zakonom je propisana i nadležnost mirovnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, te mirovnog vijeća za teritoriju kantona. Uređen je sam postupak mirnog rješavanja radnih sporova, te propisane obaveze strana u sporu, članova mirovnog vijeća, kao i ministarstva nadležnog za rad. Ukoliko strane u sporu ne riješe spor u postupku mirenja, predviđeno je da rješavanje istog mogu sporazumno povjeriti arbitražnom vijeću, čija je odluka konačna i obavezujuća. Na taj način je i u postupku koji se zasniva na dobrovoljnosti osigurano načelo dvostepenosti. Donošenjem Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, unaprijediće se pristup pravdi kao jednom od osnovnih ljudskih prava propisanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", rekao je Vesko Drljača, ministar. 

On dodaje da se radi o izuzetno značajnom zakonu, obzirom da su sudski postupci iz radnog odnosa često dugotrajni i skupi. 

"Poznato je da sudski postupci, često traju i više godina, dok je rok za okončanje kompletne procedure pred mirovnim vijećem 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, a ukoliko se evenualno i pokrene postupak pred arbitražnim vijećem rok je najduže dodatnih 30 dana. Na taj način će najviše benefita imati privreda i sudstvo. Značajna je i socijalne komponenta, obzirom da se kroz socijalni dijalog omogućava stranama u radnom sporu da se, u relativno kratkom roku, uz podršku miritelja i arbitra postigne dogovor o predmetu radnog spora", pojasnio je. 

Usvajanjem ovog zakona, ističu, Vlada Federacije BiH, kao i resorno ministrstarstvo rada i socijalne politike, nastavljaju temeljnu reformu iz oblasti radnog zakonodavstva.         

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti