Stranci pisali: Godinu dana blokade koja ne zanima Federaciju BiH

08.05.2021. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Stranci pisali: Godinu dana blokade koja ne zanima Federaciju BiH

Posljedice su ogromne za ekonomiju Federacije BiH kao i cijele zemlje.

'Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, ključna institucija koja osigurava da banke, burza i dioničarska društva posluju transparentno i u skladu s pravilima, je u potpunosti paralizirana više od godinu dana'', navode u zajedničkoj izjavi EU u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Britanske ambasade u BiH i OHR-a.

Posljedice su ogromne za ekonomiju Federacije BiH kao i cijele zemlje. Komisija određuje uslove protoka novca kroz banke i preduzeća, i iz tog razloga utiče na poslovanje stotina kompanija, njihovih zaposlenih i poslovnih partnera, kao i na građane.

Preko 400 neriješenih zahtjeva čekaju odobrenje Komisije, uključujući investicije u vrijednosti od preko 100 miliona BAM. To se dešava u situaciji u kojoj se zemlja suočava sa posljedicama zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom. Ekonomski oporavak i rast zaposlenosti su ugroženi zbog nemogućnosti kompanija i banaka da povećaju kapital, da se spoje sa drugim kompanijama, ili provedu druge uobičajene poslovne transakcije. Zaposlenici Komisije za vrijednosne papire su također ugroženi jer niko nije mogao da odobri isplatu njihovih plata ili zdravstvenog osiguranja.

Efikasno finansiranje kompanija predstavlja polaznu tačku ekonomskog rasta i blagostanja. Kao što je već mnogo puta naglašeno, ključni faktor podrške ekonomskom rastu za otvaranje novih radnih mjesta jeste omogućavanje preduzetnicima pristup novcu za investicije. Preduslov za to je funkcionalna Komisija za vrijednosne papire.

"Pozivamo vlasti Federacije BiH da deblokiraju rad Komisije za vrijednosne papire tako što će bez odlaganja pristupiti imenovanju njenih članova i preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali da odluka o imenovanjima bude donesena brzo, uz potpuno poštivanje svih relevantnih zakona i kriterija odabira", navode u pismu.

Nezavisnost i profesionalizam su od suštinske važnosti za osiguranje visokih standarda izvrsnosti svih nadzornih tijela. Institucije moraju djelovati na jasan i transparentan način kako bi izgradile povjerenje u tržište.

Evropski standardi i domaći zakoni definišu stroge kriterije za odabir članova Komisije za vrijednosne papire, uključujući u pogledu obrazovanja, stručnog i profesionalnog znanja, sukoba interesa, obavljanja dužnosti u političkim strankama, učešća u političkim aktivnostima i kaznene evidencije.

Postoje mnogi uspješni, vrijedni građani BiH koji zadovoljavaju te kriterije i zaslužuju priliku da promijene stvari i ponude svoju ekspertizu i iskustvo za dobrobit svoje zemlje.

Sudionici na tržištu i preduzeća zahtijevaju od svih tijela u ovom procesu hitno rješavanje situacije u vezi sa radom Komisije, uključujući trenutnu obnovu njenog funkcionisanja i izbjegavanje bilo kakvog budućeg nefunkcionisanja ove institucije. Federacija BiH, kao jedan od entiteta u demokratskoj zemlji čiji cilj je pridruživanje Evropskoj uniji, ne može si priuštiti paralizu jedne od svojih važnih institucija, istakli su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti