Usvojena strategija razvoja Brčko distrikta za 2021-2027 godinu

20.05.2021. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Usvojena strategija razvoja Brčko distrikta za 2021-2027 godinu

U prvom nastavku osme redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH je usvojila prijedlog Strategije razvoja Brčko distrikta za period 2021-2027. godina.

U prvom nastavku osme redovne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH je usvojila prijedlog Strategije razvoja Brčko distrikta za period 2021-2027. godina uz zaključak kojim se obavezuje Vlada Distrikta da izradi sektorske strategije i napravi poveznicu s trogodišnjim i jednogodišnjim programima iz dokumenta okvirnog budžeta.

Usvojena je i Odluka o raspolaganju imovinom Distrikta putem specijalne pogodbe grupaciji "STUDEN GLOBAL SEE", članici "STUDEN GRUPE" kojom će investitoru biti prodano 300.000 kvadratnih metara zemljišta, uz obavezu da narednih pet godina uloži 20.000.000 KM i obezbijedi 220 radnih mjesta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je Skupština uspjela da obezbijedi političku stabilnost koja je prijeko potrebna za sve aktivnosti Vlade koje se tiču ekonomskog razvoja.

"Na sjednici je pokazan visok nivo razumijevanja za projekat Studen grupe koji se odnosi na izgradnju ekonomske zone u Distriktu. To je početak realizacije jednog opširnog, važnog Memoranduma o razumijevanju sa SCO grupacijom  koji je potpisan prije dvije godine", istakao je predsjednik Milić.  

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić smatra da usvajanje Odluke o specijalnog pogodbi sa Studen holdingom predstavlja novi početak u oblasti privrednog razvoja u Brčkom, te da će ta investicija stvoriti novi pristup u saradnji Distrikta s poslovnom zajednicom.

Skupština je u prvom nastavku osme redovne sjednice, u prvom čitanju  usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, dok su u drugom čitanju usvojene izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti i zaštiti zdravlja radnika na radu.

Primljena je i informacija o epidemiološkoj situaciji u Distriktu koja je ocijenjena povoljnom, jer se smanjuje broj zaraženih i hospitalizovanih lica.

Na dnevnom redu osme redovne sjednice preostalo je još šest tačaka koje će poslanici razmatrati na drugom nastavku sjednice koji je zakazan za četrnaest dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti