Intervju - Stefanie Ziska, direktorica AHK: Godina dana na zapadnom Balkanu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Intervju - Stefanie Ziska, direktorica AHK: Godina dana na zapadnom Balkanu

Bosni i Hercegovini bi koristio napredak u digitalizaciji.

26.05.2021. 14:55 / Izvor: Akta.ba

Stefanie Ziska je prije godinu dana preuzela ulogu direktorice Predstavništva njemačke privrede u BiH, pored toga vodi i Njemačko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru (AHK Kroatien) i živi u Zagrebu. Ziska je provela prije toga 14 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od 2008. do 2011. godine bila je voditeljica odjela marketinga Njemačko-američke trgovinske komore SAD-Jug u Atlanti nakon čega je 2011. godine postala zamjenica direktora, a 2017. godine direktorica.

Stefanie Ziska preuzela je svoje nove zadatke usred pandemije bolesti COVID-19, u aprilu 2020. godine.

S kojim se izazovima susretala, kako je u kriznim vremenima vodila Predstavništvo te kako gleda u budućnost, bila je tema našeg razgovora. 

Gdje vidite najveće izazove nakon dolaska iz Sjedinjenih Američkih Država na Balkan?

"Kada dođete u novu zemlju, nova kultura i novi jezik svaki put predstavljaju izazove. Stoga uvijek kažem da u našem poslu čovjek poznaje ili jedno ili drugo: ili dobro poznaje zemlju, ili zna svoj posao. Ja sam znala posao, ali ne i zemlju. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjera radi, imali smo drugačiji tematski fokus zbog jake autoindustrije na jugu države. Nakon godine dana imam osjećaj da sam se u međuvremenu dobro saživjela sa temama Bosne i Hercegovine. Obrada metala i mašinstvo kao i industrija namještaja i tekstilna industrija, zanimljive su mnogim inostranim investitorima. Povrh toga, fokus se mijenja i u smjeru atraktivnog IT-sektora. Moja je zadaća, slijedom toga, povećati vidljivost Bosne i Hercegovine u Njemačkoj u spomenutim područjima".

Koji su Vaši prioriteti u Predstavništvu?

"Najvažnije nam je da se pozicioniramo kao pouzdan partner pri pokretanju poslova u Bosni i Hercegovini. Mi smo most između tržišta i kultura jer zajedno sa našim klijentima poslovne ideje dovodimo do uspjeha. Nadalje, uspješan tim ujedno je i preduslov za uspjeh! Stoga mi je sada važnije nego ikada da se mogu pouzdati u tim koji dobro funkcionira, kao i u jaku mrežu. No, u prvom su planu, naravno, naši klijenti, i to klijenti koji koriste naše usluge, a to su prvenstveno članovi Privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH, koji djeluju kao motor i motivator za naš rad, tako da su upravo oni naš prioritet!"

Kako ste vodili tim u ovim teškim vremenima?

"Godina poput 2020., ali i 2021. godina, apsolutno su vanredne situacije. Najvažnija stvar u ovo vrijeme straha, nesigurnosti i nestabilnosti jest zaposlenicima pružiti sigurnost. Jednostavno smo slušali jedni druge i isprobavali puno novih stvari. Događaji su prebačeni u digitalni format. U vrlo kratkom vremenskom periodu proveli smo ideje koje do tad nisu bile dio svakodnevnog posla, kao na primjer sastanke u digitalnom svijetu i profesionalne treninge na posebne teme, a trenutno uvodimo i online vježbanje u naš svakodnevni život, uz pomoć fitnes instruktora. Naučili smo biti zahvalni kad zajedno možemo popiti kafu u kuhinji, a u međuvremenu sam počela jako cijeniti kada na ekranu protrči neko dijete ili kada neko drži psa ispred kamere. Sve to čini nas ljudima i zbližava nas. Kad se jednog dana svi ponovo budemo mogli vratiti u uobičajen uredski život, više ćemo cijeniti zajedništvo". 

Postoje li projekti iz SAD-a sa kojima biste rado nastavili ovdje u Bosni i Hercegovini? 

"U Njemačko-američkoj trgovinskoj Komori SAD-Jug postojali su različiti okrugli stolovi za pojedine grane industrije, a to bih rado i ovdje uvela, čim nam to dopusti epidemiološka situacija. Najesen planiramo Automotive summit. Već smo započeli sa regionalnim online događanjima koje želimo razviti kako bismo bili bliže poduzetnicima, a nakon gotovo 15 godina provedenih u SAD-u imam i drugačiji odnos prema „udaljenosti". Za mene je bilo normalno voziti se pet do šest sati na neki sastanak (i ponekad pritom promijeniti vremensku zonu). To je tada bila moja svakodnevica! U tom pogledu, vrlo mi je važno puno putovati po regiji i posjećivati njemačke privrednike i našu mrežu članova. Lični kontakt sa klijentima i partnerima za mene je iznimno bitan! Izgradnja odnosa sa klijentima u SAD-u je neizmjerno važna, a ovdje bi to trebalo zauzeti još važnije mjesto."

Koje su to važne teme za koje se zauzimate kao direktorica?

"Bosni i Hercegovini koristio bi napredak u digitalizaciji. Stručno obrazovanje također je vrlo aktuelna tema, budući da je nedostatak kvalificirane radne snage primjetan u mnogim područjima, a kompanije žele bolju povezanost obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Velik potencijal vidim u sektorima energetske efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, pa i u tim područjima u 2021. godini nudimo atraktivne formate. Ove aktivnosti, kao i mnoge druge koje kao Predstavništvo podržavamo, idu u oba smjera: Njemačka je za BiH najvažniji poslovni partner. Stoga ćemo dodatno jačati aktivnosti u smjeru Njemačke, kako bismo bosanskohercegovačkim partnerima i klijentima osigurali bolji pristup njemačkom tržištu. Privredno udruženje Wirtschaftsverein BiH, kao najveće bilateralno privredno udruženje u zemlji, kompanijama pruža izvanrednu mrežu koju ćemo i dalje jačati". 

A, kako Vam se sviđa Bosna i Hercegovina? Govorite li naš jezik?

"Bosna i Hercegovina je zemlja puna iznenađenja. S obzirom na to da prošle godine zbog pandemije nismo mogli putovati u inozemstvo, prešla sam nekoliko hiljada kilometara cestovnim putem. Bosna i Hercegovina nudi jako puno sadržaja: fantastične planinarske staze, kulinarska iznenađenja i predivne krajolike - od snježnih planinskih vrhova, smaragdnozelenih rijeka i vinove loze pa sve do Jadranske obale. Gostoprimstvo je ama baš svugdje izuzetno. A jezično... hm, gotovo sam na nuli. Jako se trudim, no ne može se poreći da je riječ o vrlo teškom jeziku. Pomoću izraza kao što su „može", „hvala" i „nema problema" ipak uspijem prenijeti dosta toga. No, ne odustajem. Za mene je jezik uvijek povezan sa „učenjem o kulturi", tako da mi je važno naučiti što više o ljudima i njihovoj kulturi, neovisno o tome govorim li njihov jezik savršeno ili ne."

B.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti