BiH prva u regiji predstavila usvojen NDC o klimatskim promjenama (VIDEO)

07.06.2021. 13:32 / Izvor: Fena
BiH prva u regiji predstavila usvojen NDC o klimatskim promjenama (VIDEO)

Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. - u odnosu na 1990.

Dokument "Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030." koji se tiče opredijeljenosti ispunjavanja Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. predstavljen je danas u Sarajevu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja ima usvojen NDC. 

Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. - u odnosu na 1990.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH dio Pariškog sporazuma i potpisnica Sofijske deklaracije po čemu je obavezna da radi na ublažavanju klimatskih promjena.

"Sjećamo se velike suše u BiH iz 2012. i velikih poplava iz 2014. zbog čega poručujemo da želimo da se bavimo "zelenim politikama" na adekvatan način i da je BiH prva zemlje u regiji koja je to učinila", istakao je Košarac.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je da mu je drago da su svi zajedno uspjeli unijeti u parlament "zelene" politike i temu borbe protiv klimatskih promjena, te očuvanja okoliša i zdravlja ljudi.

"Smatram da te teme mogu biti integrativni faktor bh. društva jer ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak, već samo čist ili zagađen", naveo je Magazinović.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald podsjetila je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno upozorio da je naredna denecenija posljednja šansa da izbjegnemo klimatsku katastrofu. 

"Vrlo je značajno da je BiH među prvima u regiji usvojila ovaj dokument te pokazala lidestvo kao članica UN-a preuzimajući svoj dio odgovornosti za najveći globalni izazov, klimatsku krizu", potcrtala je Macdonald.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera poručila je da se ta institucija raduje saradnji s partnerima koji učestvuju u finansiranju i ostalima, kako bi podržala napredak u borbi protiv klimatskih promjena.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field kazao je da je njegova zemlja spremna podržavati BiH svojim značajnim iskustvom na tom polju, jer se samo zajedničkim naporima možemo boriti tog problema koji svima treba biti važan prioritet.

Ambasadorica Švedske Johanna Strömquist naglasila je da želi ohrabriti bh. institucije da prihvate pomoć međunarodnih partnera i sarađaju s njima kako bi zacrtani ciljevi bili ostvareni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti