Mještani Janje godinama čekaju na izgradnju Drinskog nasipa

24.06.2021. 08:18 / Izvor: BHRT
Mještani Janje godinama čekaju na izgradnju Drinskog nasipa

Drinski nasip u Semberiji, na čiju se izgradnju čeka sedam godina, ponovno je u središtu pažnje.

Drinski nasip u Semberiji, na čiju se izgradnju čeka sedam godina, ponovno je u središtu pažnje. Dok lokalna i entitetska vlast prebacuju odgovornost s jednih na druge, iz Javne ustanove "Vode Srpske" najavljuju početak radova za ovu godinu. Međutim, situacija na terenu je potpuno drugačija.

Mještani Janje priču o izgradnji Drinskog nasipa slušaju od poplava 2014. godine. Nije više, kažu, problem ni cijena ekspropijacije, nego trasa nasipa koja, tvrde, ide kroz najplodnije zemljište.

"Mislim da bi tim potezom bilo uništeno dosta obradive zemlje. Trasa je najveći problem, što se tiče Janje, ta površina od 40 metara, taj dio faktićki od Drine do tog nasipa, bi bio uništen", kazao je Amir Aganović, mještanin Janje.

Novac Svjetske banke, koji je prvobitno bio po projektu namijenjen za izgradnju Drinskog nasipa, preusmjeren je na druge projekte uz rijeku Drinu zbog problema oko izgradnje ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta za koji se procjenjuje da je vrijedan 13,8 miliona maraka. Izgradnjom Drinskog nasipa Semberija bi u potpunosti bila zaštićena od poplava.

S obzirom na to da sredstva Svjetske banke više nisu raspoloživa, nadležni su našli novi izvor finansiranja.

"Planiramo objavu poziva za izgradnju prve dionice, to je nekih 2,2 kilometra, vrijednosti oko 1,6 miliona evra. To ćemo da finansiramo iz projekta sa EIB-om", kazao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U Javnoj ustanovi "Vode Srpske" tvrde da su spremni da započnu radove na prvoj dionici u ovoj godini.

"Jedini problem u cijeloj toj priči jeste eksproprijacija zemljišta. Mi smo spremni i plan je da u avgustu ove godine bude raspisan javni poziv za ponude", istakao je Saša Mirić, portparol JU “Vode Srpske”, Bijeljina

Međutim, ništa od toga neće biti moguće bez prethodno obavljene eksproprijacije, za šta je nadležna lokalna zajednica, koja, kako tvrdi gradonačelnik Bijeljine, nema dovoljno novca.

"Tvrdim da bismo uradili mnogo više da nam nije amandmanom oduzeto 600.000 KM sa pozicije eksproprijacije" smatra Ljubiša Petrović,  gradonačelnik Bijeljine.

Entitetska vlast tvrdi, novac je prebačen na račun grada i projekat više ne smije da čeka.

"Netačan je i ovaj dio da Republika oduzima nešto gradu u smislu finansija", kaže Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske

"Mislim da ćemo u nekom narednom periodu morati ići na javni interes i plan parcelacije i donijeti odluke jer ovo sada što imamo, u suštini, je blokada projekta gdje imamo odobren novac, čekamo", naglašava Radovan Višović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Dok nadležni prebacuju lopticu s jednih na druge, mještani stiču utisak da ih niko ne sluša. Predlažu alternativna rješenja. 

"Jeftinije uraditi potporne zidove, kao što su uradili Orlovo polje i centar Janje, sa onim zidovima i kamen, jeftinije po državu, a ne bi narod gubio svoje zemljište", zaključio je Amir Aganović, mještanin Janje.

Iako se o projektu izgradnje Drinskog nasipa sve više govori, sve manje se kaže, jer svi u lancu nadležnosti imaju svoje “ako”. Da li će nakon šest godina biti riješen problem sa mještanima, projekat pokrenut s mrtve tačke i započeta izgradnja, i dalje je pod znakom pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti