Proglašeni biznis lideri održivog razvoja u BiH za 2021. godinu

02.07.2021. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Proglašeni biznis lideri održivog razvoja u BiH za 2021. godinu
OTVORI GALERIJU

Na svečanoj ceremoniji, organizovanoj jučer, 1. jula 2021. godine, u tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, proglašeni su biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Na svečanoj ceremoniji, organizovanoj jučer, 1. jula 2021. godine, u tvrđavi Kastel u Banjoj Luci, proglašeni su biznis lideri održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu. 

Godišnje takmičenje za biznis lidere održivog razvoja ima za cilj da promovira napore i angažman privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Nagrada za 2021. godinu nudi jasniji fokus na kompanije koje stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno rade na dekarbonizaciji svog poslovanja, ali i uvodi kategoriju SDG (engl. Sustainable Development Goals – Ciljevi održivog razvoja) nagrade za lokalne zajednice, koja prepoznaje podršku koju lokalne zajednice pružaju privatnom sektoru u održivom razvoju. Usvajanjem Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, kao i uspostavljanjem Vijeća za održivi razvoj, Bosna i Hercegovina je ove godine dodatno prepoznala značaj SDG-ova i Agende 2030 koje pružaju mogućnost značajnog unapređenja socijalnih, ekonomskih i okolišnih aspekata života u zemlji i jačanja regionalne saradnje.

Uprkos pandemiji COVID-19, ove godine je zabilježen rekordan broj prijavljenih, odnosno 75 preduzeća je predalo 106 prijava, za razliku od prethodnih godina kada su 2019. godine učešće uzela 44 preduzeća koja su predala 55 prijava i 2020. godine kada je 71 preduzeće predalo 106 prijava.

"Danas u ovom prelijepom okruženju Kastela odajemo priznanje biznis liderima i lokalnim zajednicama koji kroz svoj rad i aktivnosti na najbolji način promovišu i provode aktivnosti čiji je cilj ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja. Biznis lideri iz cijele zemlje prepoznali su značaj i nivo utjecaja privatnog sektora preuzevši obavezu da daju aktivan doprinos stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša. Za Švedsku, zaštita okoliša, održivi i pametni razvoj, te aktivnosti na ublažavanju i suzbijanju posljedica klimatskih promjena, uz uključivanje svakog pojedinca, zauzimaju centralno mjesto kada je u pitanju podrška koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini", kazao je na otvaranju ceremonije Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije pri ambasadi Švedske u BiH.

Nagrade za 2021. godinu su dodijeljene u kategorijama "Ljudi" i "Resursi i okoliš", a, kao i prethodnih godina, proglašen je i ukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu koji je izabran među preduzećima koja su se prijavila u obje kategorije.

U kategoriji „Ljudi" nagrade se dodjeljuju preduzećima koje su inspiracija drugima u stvaranju novih radnih mjesta, a ovogodišnji pobjednici su Dekonta BH, u kategoriji mikro preduzeća, Smrčak d.o.o. u kategoriji malih preduzeća, Ministry of Programming u kategoriji srednjih preduzeća te Lanaco u kategoriji velikih preduzeća. U kategoriji mikro i malih preduzeća, u oblasti "Resursi i okoliš" pobjednici su Šumska tajna i Smrčak d.o.o. U istoj oblasti, ali u kategorijama srednjih i velikih preduzeća, za pobjednike su proglašeni ESOF d.o.o. Donji Vakuf i Coca-Cola HBC B-H.

Biznis lider održivog razvoja za 2021. godinu, odnosno ukupni pobjednik ovogodišnjeg takmičenja i kompanija koja je osvojila najviše bodova za poštivanje GRI standarda (engl. Global Reporting Initiative - Globalna inicijativa za izvještavanje) i ostvarivanje SDG-ova, je Smrčak d.o.o.

"Prije svega želim da se zahvalim organizatorima što su nas prepoznali u ovom pogledu, jer se trudimo da radimo po principima održivog razvoja u svakoj ovoj tematskoj oblasti koja je navedena. Smatram da svi trebamo da radimo u tom pogledu i na tom principu  smatram da smo mi danas svi ovdje pobjednici, jer poslujemo po principima održivog razvoja. Svi moramo da podižemo svijest o tome da bi svi ljudi na ovom svijetu trebali raditi i živjeti po principima održivog razvoja  kako bi ostavili ovu našu planetu kao ljepše mjesto za život generacijama koje dolaze", kazao je Marko Mijatović, predstavnik preduzeća Smrčak.

Takmičenje za 2021. godinu je obogaćeno dodjelom nagrada za lokalne zajednice, odnosno za one jedinice lokalne samouprave koje su donošenjem relevantnih mjera dale podršku privatnom sektoru tokom pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. 

SDG nagrade za lokalne zajednice dodijeljene su Bosanskoj Krupi, Cazinu, Doboju, Novom Sarajevu i Tesliću.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje SDG-ova u BiH i motivira nove učesnike u ovom sektoru da uključe SDG-ove u svoje poslovne modele. Od ove godine službeni partner u dodjeli Nagrade je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine čime su se lokalizirali učinci Nagrade. Cilj partnerstva je unapređenje saradnje u interesu jačanja i razvoja svijesti o važnosti održivog poslovanja, cirkularne ekonomije, digitalizacije i dekarbonizacije u Bosni i Hercegovini.

Dodjela Nagrade se organizuje se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora" kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a finansira Švedska.

"Privatni sektor predstavlja veoma značajnog partnera u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, tako da računamo na podršku svih uključenih strana u ovom procesu. Ovaj program, kojim se ohrabruju biznis lideri da uzmu učešće i da prikažu svoje najbolje prakse, dešava se tri godine i stalno se mijenja. Ono što obilježava ovaj proces je da svake godine imamo sve veće interesovanje. Ove godine konkretno, uprkos otežanim uslovima rada uzrokovanim pandemijom COVID-19, primili smo više od 100 prijava za dodjelu nagrada. Pored toga, ove godine imamo i novost u programu. Objavili smo poziv za predstavnike lokalnih organa uprave koji imaju priliku da iskažu svoje aktivnosti u ovom polju. Izuzetno nam je drago što ćemo moći da nagradimo one koji su u ovom polju postigli najbolje rezultate", izjavila je na zatvaranju ceremonijeSteliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je na kompanijama koje stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno rade na dekarbonizaciji svog poslovanja, a u finalni odabir su ušle 22 kompanije. GRI standardi su bili osnova za razvoj metodologije koja je korištena za evaluaciju pristiglih 106 prijava, a proces evaluacije su vodili Almir Bajraktarević, kao predstavnik prošlogodišnjeg ukupnog pobjednika, Tvornice cementa Kakanj, prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Science and Technology i g. Marko Kakuća iz Razvojne agencije Republike Srpske.

Detaljnije informacije o ceremoniji dodjele ovogodišnje Nagrade, finalistima i izabranim lokalnim zajednicama, kao i potpisanom Okviru za realizaciju Ciljeva održivog razvoja moći ćete pronaći na: http://zamisli2030.ba/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti