Ergela "Vučijak" najperspektivniji subjekat na području Prnjavora

06.07.2021. 13:20 / Izvor: SRNA
Ergela 'Vučijak' najperspektivniji subjekat na području Prnjavora

Ergela "Vučijak" je najperspektivniji subjekat na području opštine Prnjavor, ali, iako je situacija u ovom kolektivu stabilizovana, treba osmisliti dodatne sadržaje.

Ergela "Vučijak" je najperspektivniji subjekat na području opštine Prnjavor, ali, iako je situacija u ovom kolektivu stabilizovana, treba osmisliti dodatne sadržaje koji će privući ljude da je posjećuju, zajednička je ocjena ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića i načelnika Prnjavora Darka Tomaša.

"Nismo zadovoljni osmišljavanjem dodatnih sadržaja jer nije dovoljno imati samo dovoljno hrane za konje i novca za plate radnika, nego treba obezbijediti prihod od turističkih aktivnosti. Danas smo se dogovorili kako da pomognemo upravi Ergele", kaže Pašalić, koji je sa Tomašem razgovarao o Ergeli "Vučijak" i poljoprivrednoj proizvodnji u opštini Prnjavor.

On je rekao novinarima da očekuje da će se u ovaj projekat uključiti i druga ministarstva, prije svega Ministarstvo trgovine i turizma.

Pašalić ističe da je riječ o veoma interesantnom subjektu za koji je sada potrebno uraditi određene projekte.

"Mi već imamo sredstva od prodaje objekta u gradu koji je bio u vlasništvu ergele i želimo do jeseni da počnemo konkretno raditi na terenu. Voljeli bismo da se već u toku godine vide konkretni rezultati", rekao je Pašalić.

On je, govoreći o temi poljoprivrednog zemljišta, naveo da, iako se smanjuje broj gazdinstava u Prnjavoru, nema pada proizvodnje, što je važan podatak, kao i da je Prnjavor i dalje važna lokalna zajednica kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, a prije svega proizvodnji mlijeka.

Pašalić je podsjetio da je u prošloj godini poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno oko 4.000.000 KM direktnih podsticaja Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je godinu ranije taj iznos bio 3.500.000 KM.

"Za jednu godinu imali smo 500.000 KM rasta, što dovoljno govori o tome da proizvodnja raste, iako imamo blagi pad broja gazdinstava. To je normalno, jer oni koji ne mogu više da se bave proizvodnjom nestaju, oni koji ostaju se ukrupnjavaju, specijalizuju, imaju veće prinose, veću i bolju proizvodnju", pojasnio je Pašalić.

On je naveo da je na današnjem sastanku u Prnjavoru razgovarano i o šumarstvu, lovstvu i vodoprivredi, kao i da je resorno ministarstvo na raspolaganju načelniku i svim stanovnicima ove opštine.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je zajednička želja da na ergeli bude napravljen iskorak i da ona dobije sadržaje koje javnost očekuje.

"Naša namjera jeste da u narednom periodu budu sanirani infrastrukturni objekti i organizovana škola jahanja. Opština Prnjavor je preuzela obavezu da u što kraćem roku izradi projekte sanacije koje će dostaviti nadležnom ministarstvu", naveo je Tomaš.

Tomaš je napomenuo i da na području opštine Prnjavor ima još 1.300 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije adekvatno raspoređeno poljoprivrednicima, u okviru zakupa ili koncesije.

"Za taj dio zemljišta je pokrenut spor sa bivšim preduzećima, u toku je postupak javnog izlaganja, a od dinamike uknjižavanja zemljišta na Republiku Srpsku koju obavlja Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zavisiće aktivnosti resornog ministarstva i opštine na podjeli zemljišta poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Tomaš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti