BiH će i dalje insistirati na prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH će i dalje insistirati na prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu

On je naveo da ni na sjednici održanoj u ponedjeljak, 5. jula, u Kozarskoj Dubici nije riješen ovaj problem.

07.07.2021. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je nadu da će na narednim sastancima predstavnika BiH i Hrvatske biti ostavren napredak na rješavanju pitanja prekategorizacije graničnog prelaza u ovoj lokalnoj zajednici i istakao da je za privrednike ovog kraja veoma bitno da na njemu ponovo bude omogućen teretni saobraćaj.

Drljača je potvrdio Srni da je prekategorizacija graničnog prelaza u Novom Gradu bila na dnevnom redu sjednice Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, ali da konkretnog napretka nije bilo.

On je naveo da ni na sjednici održanoj u ponedjeljak, 5. jula, u Kozarskoj Dubici nije riješen ovaj problem.

"Za nas je jako važno da ugovor o granici između BiH i Hrvatske iz 2013. godine ističe i da je u prijedlogu novog ugovora BiH naznačila ovaj prelaz kao granični prelaz za robu koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu", istakao je Drljača.

On je naveo da će BiH insistirati da se izvrši prekategorizacija, bez obzira na kvalitet mosta na rijeci Uni, na graničnom prelazu.

Prema njegovim riječima, dosadašnja ispitivanja su pokazala da most može služiti za prevoz težeg tereta, kamiona sa prikolicom i onih koji voze kontejnere.

"Takođe je važno da Hrvatska u svojim dokumentima ovaj prelaz definiše u tom statusu. Nadamo se da će sljedeći sastanci predstavnika BiH i Hrvatske napraviti pomak", rekao je Drljača.

On je naveo da je ovo pitanje veoma bitno za privrednike s obzirom na to da bi rute prema Rijeci i Italiji u tom slučaju bile jeftinije od 150 do 200 eura.

"To je veoma značajno za sve privrednike, posebno one koji izvoze veću količinu robe", naglasio je Drljača.

Granični prelaz u Novom Gradu zatvoren je za teretni saobraćaj od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU, a opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti