S ličnom kartom u šest zemalja Balkana: Hoće li BiH opet zakasniti?

19.07.2021. 09:53 / Izvor: Nezavisne novine
S ličnom kartom u šest zemalja Balkana: Hoće li BiH opet zakasniti?

BiH još nije službeno pokrenula proceduru usvajanja tog sporazuma?

Regionalni sporazum o slobodi kretanja i boravka građana, koji omogućava prelazak granice s ličnom kartom, lideri BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova trebali bi potpisati 6. oktobra u Sloveniji, međutim pitanje je hoće li BiH uspjeti završiti neophodne procedure i stvoriti mogućnost za potpis tog sporazuma koji bi od 1. januara naredne godine trebao stupiti na snagu.

Prema neslužbenim informacijama, BiH još nije službeno pokrenula proceduru usvajanja tog sporazuma koji će građanima šest zemalja zapadnog Balkana omogućiti putovanje s ličnom kartom i boravak do tri mjeseca, a ako uzmemo u obzir složene procedure pitanje je hoće li taj posao biti završen do oktobra i narednog sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana.

Ima li dovoljno vremena?

"Poslije usvajanja koje podrazumijeva odluke Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i parlamenta BiH, ako se to stigne i potpiše, ide procedura ratifikacije koja nije ništa jednostavnija i pitanje je ima li dovoljno vremena. Pored toga, pitanje Kosova je otvoreno jer ga BiH nije priznala, a sve to dodatno komplicira stvari", ispričali su izvori "Nezavisnih novina" koji su upućeni u pregovore u vezi sa sporazumom o slobodi kretanja.

Inače, 11. juna ove godine iza zatvorenih vrata održan je sastanak radne grupe sastavljene od predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana, koji je trebalo da dogovore detalje u vezi sa sporazumom, a osim najave nije bilo nikakvih informacija da li je taj sastanak uspješno okončan ili su ostala otvorena određena pitanja.

Ovaj sporazum treba je biti potpisan tijekom samita u Berlinu koji se održao 5. jula, međutim, do tog datuma nisu bili stvoreni uvjeti i na kraju se od toga odustalo.

"Taj sporazum najviše će se odraziti na turizam. BiH ga treba potpisati jer će umnogome olakšati prelazak granica za sve državljane zemalja zapadnog Balkana. To ide dosta sporo, isto kao i dogovori o zajedničkom i jedinstvenom tržištu, ali se pomjera. O tome uglavnom pričaju političari, a na terenu se nešto radi, ali usporeno", rekao je Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o samom regionalnom sporazumu o slobodi kretanja i boravka građana, on je u nacrtu dogovoren na samitu u okviru Berlinskog procesa, koji se održao u Sofiji 10. studenog 2020. godine.

U njemu se, između ostalog, navodi da će strane (BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, prelazak i kratak boravak građana navedenih strana s ličnom kartom i to na period do 90 dana.

"Prilikom ulaska i prelaska preko teritorije jedne od strana vršit će se obavezno elektronsko očitavanje vrijedećeg biometrijskog osobnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o objavljenoj graničnoj kontroli za sve građane drugih strana", navodi se u ovom nacrtu sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti