Energetska zajednica podržala odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva

22.07.2021. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Energetska zajednica podržala odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva

Na sastanku je razgovarano o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čiji nacrt je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se jučer, u okviru radne posjete Beču, sa direktorom Energetske zajednice Janezom Kopačem.

Na sastanku je razgovarano o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čiji nacrt je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Energetska zajednica pružila je podršku odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koja će omogućiti upotrebu najkvalitetnijih goriva evropskih standarda u BiH", istakao je ministar Košarac.

On je izrazio očekivanje da će se ova odluka uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

"Neophodno je da odluku o tečnim naftnim gorivima usvojimo u što skorijem roku, jer je to uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Usvajanje ove odluke otvara nam mogućnost da pristupimo ovoj važnoj svjetskoj asocijaciji do kraja ove godine", poručio je Košarac.

On je naglasio da je usvajanje odluke o tečnim naftnim gorivima, osim za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, uslov i za ukidanje sankcija koje je Energetska zajednica uvela BiH početkom ove godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti