Traži se harmonizacija propisa iz tehničke ispravnosti vozila

24.04.2013. 17:12 / Izvor: Fena
Traži se harmonizacija propisa iz tehničke ispravnosti vozila

Na sastanku se razmatrao zahtjev Udruženja vlasnika stanica tehničkog pregleda u FBiH za harmonizaciju propisa iz oblasti tehničke ispravnosti vozila.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja vlasnika stanica tehničkog pregleda vozila u BiH i stručnih institucija iz oblasti rada tehničkog pregleda vozila (Mervik d.o.o. Sarajevo, IPI – Institut za privredni inžinjering d.o.o. Zenica i Centar motor d.o.o. Široki Brijeg).  Ovo je prvi put da su se za istim stolom u isto vrijeme našli predstavnici stručnog nadzora, vlasnika stanica i ministarstva. Na sastanku se razmatrao zahtjev Udruženja vlasnika stanica tehničkog pregleda u FBiH za harmonizaciju propisa iz oblasti tehničke ispravnosti vozila.

Radi se o inicijativi za izmjenu propisa koji će građanima olakšati postupak registracije i proceduru učiniti puno bržom i jednostavnijom na način da će se postupak moći obaviti na stanicama tehničkog pregleda.

Jedna od tema bila je i približavanje Bosne i Hercegovine propisima Evropske unije u pogledu očuvanja životne sredine kroz pozitivan uticaj na smanjenje emisije štetnih gasova iz automobila, odnosno osposobljavanje stanica tehničkog pregleda za obavljanje ekotesta motornih vozila.

Postignut je visok stepen jedinstva u stavovima ministarstva, stručnih institucija i Udruženja vlasnika stanica tehničkog pregleda kada je u pitanju povećanje tehničke ispravnosti vozila što je bitan faktor sigurnosti na cestama te da će se zajedničkim djelovanjem ići u pravcu smanjenja uočenih nepravilnosti u radu stanica tehničkog pregleda.

Apelirano je na građane da tehnički pregled automobila ne tretiraju kao puku formalnost i namet na kućni budžet već kao istinsku potrebu koja će zašititi sve učesnike u saobraćaju i njihovu imovinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti