Usvojen Pravilnik o uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji u Brčkom

29.07.2021. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Pravilnik o uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji u Brčkom

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog Pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Distrikta Milenko Ninković kazao je kako će usvojeni Pravilnik imati neograničeno trajanje, te se u svakom trenutku može izmijeniti, priopćeno je iz brčanske Vlade.

"Ovo je možda povijesni trenutak za poljoprivredne proizvođače na teritoriju Brčkog i kao što znamo nije više zakonska obveza da se pravilnik donosi svake godine. Pravilnik koji je danas usvojen ima neograničeno trajanje, to jest u svakom trenutku se može promijeniti kada bude postojala potreba za uvođenjem neke nove poljoprivredne proizvodnje, te da se određena poljoprivredna proizvodnja potiče više ili manje i tako dalje. Ovo će biti isto tako naporna i teška godina. Od 1. siječnja, odnosno 3. siječnja, 2022. godine poljoprivredni proizvođači mogu podnositi zahtjeve za 2022. godinu. Oni će dobivati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine na usvajanje pravilnika", kazao je Ninković.

Naglasio je kako su novim Pravilnikom predviđena i određena ograničenja.

"To je zato što nema dovoljno novca u proračunu, odnosno sredstava koja su predviđena za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi smo imali situaciju da od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva poraste s 13 na 16 milijuna i tristo, jednostavno takvim tempom to nijedan proračun ne bi mogao pratiti. Zato smo bili prinuđeni uvesti određena ograničenja i da poljoprivrednicima isplaćujemo kako je Pravilnikom regulirano neki zagarantirani iznos odmah u startu u iznosu od 100 posto. Sve ostale iznose, maksimalne iznose, mi nismo mijenjali i ostala su ista ograničenja za fizičke osobe, fizičke osobe u sustavu PDV-a i pravna osoba s tim da u prvom krugu dobivaju onaj zagarantirani iznos, a drugi dio tek na temelju toga je li preostalo sredstava u proračunu za te namjene ili ne", kazao je Ninković.

On je istaknuo kako je za fizičke osobe zagarantirano 20.000 maraka, dok je maksimalni limit koje mogu dobiti 25.000 maraka.

"Za fizičke osobe u sustavu PDV-a zagarantirani iznos je 30.000 maraka s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 maraka po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 maraka. Znači, ukupan iznos za fizičke osobe u sustavu PDV-a može biti do 80.000 maraka. Za pravne osobe, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, kreće se od 30.000, 40.000, 50.000, 60.000 maraka i maksimalni iznos koji može biti za poljoprivrednu proizvodnju je 70.000 maraka i plus dodatno 70.000 maraka za investicije s tim da, ponavljam, zagarantirani iznos je 40.000 maraka", naglasio je Ninković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti