Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša: Park prirode Tajan turistički biser ZDK

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Konferencija o turizmu i zaštiti okoliša: Park prirode Tajan turistički biser ZDK

Park prirode Tajan turistički je biser Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), istaknuto je tokom konferencija o šumarstvu.

02.08.2021. 11:15 / Izvor: Fena

Park prirode Tajan turistički je biser Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), istaknuto je tokom konferencija o šumarstvu te o turizmu i zaštiti okoliša krajem prošle sedmice u sklopu tradicionalnog projekta "Tajan 2021" u Kamenici kod Zavidovića.

Sagledani su stanje i perspektive u oblasti šumarstva i turizma, sa posebnim fokusom na Park prirode Tajan koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj.

Konferencije su organizovali agencija "EventExpo - Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko" i Drvni klaster BiH "Namještaj i drvo", a partneri i pokrovitelji konferencija bili su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, te općine Kakanj i Zavidovići.

U ime Vlade ZDK-a ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić istakao je punu punu podršku razvoju turizma na ovom području, rekavši da će Vlada podržati svaku ideju i projekat iza kojih stoji struka, a koji će doprinijeti promociji i razvoju turističkog bisera Park prirode Tajan.

Savjetnik ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Kasim Alić je naveo da je Vlada opredijeljena da modernizuje putnu komunikaciju Zavidovići-Kamenica-Ponijeri što će omogućiti bolju turističku perspektivu ovom kraju.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da se treba okrenuti korištenju prirodnih i turističkih potencijala, te da se nadležne institucije moraju posvetiti razvoju ovog sektora, što je preduslov za ulaganje domaćeg i stranog kapitala u turizam.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera "Namještaj i drvo" je podsjetio da je ovo već druga konferencija na tom lokalitetu i da je neophodna stalna promocija tih i drugih turistističkih potencijala na ćemu će se raditi i u narednim godinama.

Dodao je da se osjete veliki pomaci kad je riječ o u posjetama tim turističkim destnacijama, a neophodni su i modernija putna komunikacija i proširenje smještajnih kapaciteta.

Na Konferenciji o šumarstvu je istaknuto da su šume izrazito važan resurs ovog kantona, posebno općine Zavidovići, te da je Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona dobavljač drvne sirovine važan oslonac za razvoj sektora drvoprerade koji u ovom kantonu zapošljava oko 3.500 radnika. Naglašen je problem zaostalih mina koje onemogućuju eksploataciju i gazdovanje šumom.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti