Izgradnja tunela Hranjen: Uključilo se i Kantonalno tužilaštvo KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izgradnja tunela Hranjen: Uključilo se i Kantonalno tužilaštvo KS

Radovi na izgradnji tunela Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu "obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju".

06.08.2021. 08:43 / Izvor: N1

Radovi na izgradnji tunela Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu "obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju". Izvođač je do sada izveo 37 posto radova na tunelu, utrošeno je 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, a proteklo je 80 posto ugovornog roka za završetak radova. U cijeli slučaj se uključilo i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo.

"Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo po službenoj dužnosti formiralo predmet", naveli su za N1 iz KTKS.

Iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH istaknuto je kako je od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprava JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH.

"Stav JP Autoceste FBiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekt trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen. Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje", zaključeno je.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je 01.07.2021. godine zatražilo detaljno izjašnjenje o realizaciji projekta izgradnje tunela Hranjen s naglaskom na završetak ovog projekta prema potpisanom Ugovoru o izvođenju radova. S obzirom da nije zaprimljen odgovor, 16.07.2021. godine upućena je dodatna pismena urgencija prema JP Autoceste FBiH.

Ministarstvo će, na osnovu informacija koje dostavi JP Autoceste Federacije BiH, pripremiti informaciju koja će se razmatrati na prvoj narednoj sjednici Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti