Koliko je građana u BiH preboljelo COVID, a koliko se vakcinisalo

11.08.2021. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Koliko je građana u BiH preboljelo COVID, a koliko se vakcinisalo

Agencija Ipsos je tokom jula 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19.

Agencija Ipsos je tokom jula 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci vakcinisanih građana Bosne i Hercegovine. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BiH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1.005 ispitanika. Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13 posto građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19. Nešto veći udio zaraženih je u regijama Sarajevskog kantona i istok entiteta Republika Srpske.

Za 6 posto građana virus je prouzročio smrt bliske osobe. Gotovo jedna petina građana BiH je vakcinisana protiv koronavirusa, barem jednom dozom vakcine. Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je vakcinisan, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti. Istraživanje je pokazalo i razlike među vakcinisanima prema zanimanju i regijama. Veći udio vakcinisanih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inžinjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Gotovo četvrtina građana na sjeveru Republike Srpske je vakcinisana, a broj vakcinisanih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu. 30 posto građana koji su vakcinisani su primili prvu dozu Pfizer vakcine, a 27 posto je za prvu dozu primilo AstraZeneca vakcinu za zaštitu od koronavirusa.

Trećina građana koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nisu dovakcinisani. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti