Problemi sa izvozom kornišona i šljiva i dalje prisutni

11.08.2021. 16:47 / Izvor: BHRT
Problemi sa izvozom kornišona i šljiva i dalje prisutni

Proizvođači i izvoznici šljiva i kornišona i dalje se suočavaju sa barijerama pri izvozu iz Bosne i Hercegovine.

Proizvođači i izvoznici šljiva i kornišona i dalje se suočavaju sa barijerama pri izvozu iz Bosne i Hercegovine. Zbog dužih čekanja na graničnim prijelazima u Hrvatskoj i ograničavanja na samo dva prijelaza, već imaju gubitke. Problemi su prisutni nekoliko godina, a poljoprivrednici upozoravaju i na mnogo veće posljedice.

"Ograničen rad fitosanitarnih inspektora to nama nije niko kriv, ali mi proizvođači ipak najviše ispaštamo. Ko treba da reaguje? Vlast BiH, a ponajmanje reaguje," rekla je proizvođač kornišona, Ermina Selimović.

Porodica Selimović iz Svojata kod Živinica se već pet godina bavi uzgojem kornišona. Ovogodišnja sezona je, kažu, na zadovoljavajućem nivou. Na rad se ne žale, kupaca ima, ali problemi sa izvozom svježih kornišona i šljive utiču na sve.

"Ovo je najgori scenario, zato što trpe i proizvođači. Nisu samo otkupljivači oštećeni, tu su i proizvođači jer ne ide odmah isplata, roba treba da stiže na vrijeme, svježa, kvalitetna. Tu će biti problema velikih.", kazao je Jasmin Selimović iz Udruge poljoprivrednih proizvođača "Kornišon", Svojat – Živinice.

Naime, fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima u Hrvatskoj radnim danima rade do 15 sati, a vikendom ne rade nikako. Zbog toga roba nerijetko ostaje i po 24 sata na prelazima, nekad i cijeli vikend, što stvara dodatne troškove i utiče na kvalitet proizvoda.

"Naši proizvođači plaćaju već penale na takve stvari, a pogotovo što se umanjuje vrijednost faktura zbog smanjenog kvaliteta proizvoda. Mi smo uputili zahtjev našem ministru vanjeske trgovine da nas hitno primi i da razgovaramo i da tražimo što prije produženje ovog radnog vremena, jer već počinju naši izvoznici da gube kupce.", istakao je Suad Selimović iz  Kantonalne privredne komore Tuzla.

Upit smo i mi poslali na adresu državnog Ministrstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali odgovor nismo dobili. Kvalitet kornišona i šljive iz Bosne i Hercegovine godinama je prepoznat u Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Međutim, ako vlasti ne zaštite proizvodnju, za kratko vrijeme prijeti gašenje, upozoravaju proizvođači kornišona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti