Šta znači stavka prihod iz budžeta u finansijskim izvještajima udruženja?

19.08.2021. 12:05 / Izvor: Akta.ba
Šta znači stavka prihod iz budžeta u finansijskim izvještajima udruženja?

Usljed velikog broja poziva vezanih za objavljenu vijest "TOP 50 udruženja iz FBiH koja su povukla 24 miliona KM iz budžeta" pitali smo stručnjaka da pojasni stavku prihod iz budžeta.

Usljed velikog broja poziva vezanih za objavljenu vijest "TOP 50 udruženja iz FBiH koja su povukla 24 miliona KM iz budžeta" pitali smo stručnjaka da pojasni stavku prihod iz budžeta s obzirom na to da su iz Udruženja tvrdila da taj novac nije iz budžeta.

Naime, podaci koji su objavljeni u tabelama su uzeti iz bilansa stanja i uspjeha Udruženja koja djeluju na području FBiH za 2020. godinu, a koja su navedena Udruženja predala nadležnoj instituciji. Također, sredstva koja su navedena kao prihod iz budžeta u tabeli su sa svih nivoa vlasti.

Kako nam je pojasnio Denis Zukić, izvršni direktor u društvu FEB d.d. udruženja u finansijskom izvještaju mogu razdvojiti prihode iz budžeta, strane donacije i druge prihode.

"Razlikuje se stavka prihod iz budžeta i stavka humanitarni prihod i to je ono što računovođa treba razdvojiti", kazao je Denis za Akta.ba

Podatak prihod iz budžeta je stavka AOP 132 i ona se odnosi isključivo na one prihode koje udruženje dobija iz budžeta.

"U ukupan prihod udruženja ulazi sav prihod članarine i sve donacije tako da je to sasvim druga stavka", zaključio je Zukić.

Ukoliko dođe do objave netačnih podataka koji se predaju nadležnoj instituciji to spada u interne probleme unutar samog udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti