Na račun Centralne banke stiže 305 miliona eura pomoći od MMF-a

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na račun Centralne banke stiže 305 miliona eura pomoći od MMF-a

Riječ je o sumi koju u vidu pomoći šalje MMF, a ne o novom kreditnom aranžmanu.

20.08.2021. 10:58 Izvor: / SRNA

Na račun Centralne banke u ponedjeljak, 23. avgusta, trebalo bi da stigne 305 miliona evra pomoći za BiH od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, a Republika Srpska će svoj dio iskoristiti za saniranje posljedica pandemije virusa korona, kao pomoć privredi i za otplatu dugova.

Riječ je o sumi koju u vidu pomoći šalje MMF, a ne o novom kreditnom aranžmanu, piše "Glas Srpske". 

U Ministarstvu finansija Republike Srpske pojasnili su da je MMF obavijestio Savjet ministara, a Savjet ministara je informisao njih i Ministarstvo finansija FBiH da su odobrena specijalna prava vučenja.

"Ova finansijska institucija je odobrila specijalna prava vučenja za sve svoje članice u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara. Specijalna prava vučenja se odnose na korišćenje rezervi koje postoje kod MMF-a. S obzirom na to da je BiH naslijedila članstvo u MMF-u od bivše Jugoslavije, kvota specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 miliona evra, u skladu sa rezervama kojima raspolaže BiH", naglasili su u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ovih 305 miliona evra trebalo bi da bude u Centralnoj banci BiH 23. avgusta, a odluku o raspodjeli sredstava koja, kako su istakli u Ministarstvu finansija Republike Srpske, nisu kreditna, nego se odnose na korišćenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi da donese Fiskalni savjet BiH.

"Kada je riječ o namjeni u Republici Srpskoj, navedeni novac će se koristiti za nabavku vakcina i druge medicinske opreme u vezi sa kovidom, kao pomoć privredi i za otplatu dugova", rekli su iz Ministarstva finansija.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da se ovakva neplanirana sredstva moraju uložiti isključivo u razvojne programe.

"Ova sredstva koja se dodjeljuju ili raspoređuju iz MMF-a na sve zemlje svijeta su nešto što je došlo neplanirano i ono što bi bilo normalno uraditi jeste da taj novac stavimo u neki razvojni fond za potrebe realnog sektora i razvoja privrednih potencijala", naglasio je Pavlović.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Centralna banka

#MMF

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti